Hollywoodul îi taie fondurile lui Obama

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unii dintre mogulii de la Hollywood refuză să mai facă donaţii pentru campania de realegere a lui Barack Obama în funcţia de preşedinte al SUA, relatează presa americană.

Decizia ar fi venit după ce Obama s-a plasat de partea companiilor de pe internet în războiul legislativ al acestora cu firmele de la Hollywood. Studiourile de la Hollywood, casele de producţie şi principalele edituri pun presiuni pe Congres pentru a acţiona împotriva website-urilor străine care distribuie gratuit filme, muzică sau cărţi, aproape imediat ce au fost publicate.

Mari companii, precum Walt Disney, şi-au asigurat susţinerea congresmenilor. Acestea au acuzat companiile de pe web, precum Google, de faptul că protejează site-urile care acţionează ilegal de dragul profitului pe care-l are pe urma acestora.

Congresul SUA dezbate acum două legi (SOPA - în Camera Reprezentanţilor şi  PIPA - în Senat) care ar permite Departamentului de Justiţie şi deţinătorilor de drepturi de autor să ceară ordine judecătoreşti împotriva oricărui site acuzat că „permite sau facilitează pirateria".

Reprezentanţii web-ului se opun acestei legislaţii. Mai multe site-uri, precum Wikipedia şi WordPress, au organizat o „grevă" împotriva celor două proiecte. Într-o postare pe website-ul Casei Albe, trei dintre oficialii de rang înalt ai Administraţiei Obama au spus că „împărtăşesc îngrijorările comunităţii internauţilor privind aceste proiecte de lege" şi că nu vor susţine legi care „cresc riscul privind securitatea pe internet sau subminează dinamica şi inovaţia online".

Dezamăgiţi de preşedinte

Mogulii de la Hollywood au interpretat acest lucru drept o declaraţie de război, scrie site-ul www.deadline.com. „Suntem dezamăgiţi de Administraţia Obama şi de preşedinte pentru că nu ne susţine. Cel puţin ar fi putut rămâne neutru. Personal nu-l vor mai susţine şi nu-i voi mai da nici măcar un dolar", a declarat un şef de studio pentru website-ul amintit.

Până acum, cel mai vocal a fost Rupert Murdoch, care a declarat fanilor săi de pe Twitter: „Obama s-a plasat de partea plătitorilor din Silicon Valley, care ameninţă toţi creatorii de soft cu pirateria şi cu hoţia". Şi alţi moguli au conversaţii „directe şi personale" cu Obama şi cu Partidul Democrat pe această temă şi l-au informat că se retrag de la campaniile de strângere de fonduri planificate pentru zilele următoare, scrie presa americană. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite