Hodorkovski, "înmuiat" în Siberia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul disident al regimului Putin şi-a domolit discursul după cinci ani de detenţie în temutele închisori ruseşti . Mihail Hodorkovski, fostul preşedinte al grupului Iukos, crede că

Fostul disident al regimului Putin şi-a domolit discursul după cinci ani de detenţie în temutele închisori ruseşti .

Mihail Hodorkovski, fostul preşedinte al grupului Iukos, crede că viitorul lider de la Kremlin, Dmitri Medvedev, nu va putea să afecteze în vreun fel "domnia legii" impusă sub conducerea lui Vladimir Putin.

Surprizătoarea observaţie apare într-un interviu dat de Hodorkovski cotidianului "Financial Times". Din cel mai dur critic al preşedintelui rus, fostul om de afaceri pare transformat într-o persoană docilă, care trimite acum mesaje confuze.

Mihail Hodorkovski, fostul preşedinte al Iukos, a acordat primul interviu de la arestarea sa în 2003 şi condamnarea în 2005 la opt ani de închisoare pentru fraudă şi evaziune fiscală.

Cândva cel mai bogat om din Rusia şi unul dintre cei mai duri critici al regimului instaurat de Vladimir Putin, Hodorkovski a vorbit, pe alocuri, indirect, în termeni laudativi despre actuala conducere de la Kremlin. El susţine că viitorul preşedinte nu va putea decât continua procesul de întărire a legii în Rusia, proces început de Putin.


Maniera în care a fost intervievat Hodorkovski aminteşte oricui că se află "întemniţat" în una din ţările cu cel mai dur sistem judiciar din istorie. Fostul om de afaceri a vorbit cu presa închis într-o cuşcă de metal, asemănătoare cu cea în care stau acuzaţii la procesele din Rusia. În momentul în care a acordat interviul, Hodorkosvki se afla în greva foamei, ca protest faţă de autorităţile ruse care refuzau să îi acorde asistenţă medicală unui fost vicepreşedinte al Iukos, Vasili Aleksanian, diagnosticat cu cancer şi virusul HIV. Între timp însă, Aleksanian a fost trimis într-un spital.


Rusia nu se mai poate întoarce în trecut


"Nu cred că Rusia s-ar putea întoarce la condiţiile din timpul perioadei sovietice. Acum oamenii trăiesc în libertate, internetul merge. Nu cred că ar fi posibil acest lucru", a declarat Hodorkovski. Fostul om de afaceri a făcut o comparaţie între nivelul democraţiei din Rusia, pe de o parte, şi cele din China, Coreea de Sud şi Singapore, pe de alta. Acestea din urmă sunt considerate cele mai puternice economii dintre statele cu regimuri politice autoritare.

"Diferenţa dintre Rusia şi aceste state este că în al doilea caz putem vorbi despre domnia legii. Dacă există domnia legii, nivelul autoritarismului puterii executive este limitat", crede Hodorkovski. "Cea mai mare problemă a Rusiei este lipsa domniei legii, per total. Legile pot fi bune sau proaste, dar oamenii trebuie să le respecte şi nu să le folosească în folosul propriu", a mai spus el. Deşi nu are o soluţie miraculoasă pentru viitorul Rusiei, Hodorkovski se declară "optimist".


Noi acuzaţii


Autorităţile de la Moscova pregătesc un nou proces împotriva lui Hodorkovski, în care acesta este acuzat că a furat tot petrolul produs de Iukos, timp de opt ani. "Va fi foarte interesant cum vor reuşi ei să dovedească acest lucru. Chiar sunt foarte curios", a declarat ironic Hodorkovski. "Au fost numeroase verdicte împotriva Iukos. Judecătorii s-au contrazis unul pe altul în mai multe probleme, asta în ciuda faptului că întreg cazul a fost condus de un judecător federal", a mai spus Hodorkovski. Întrebat care sunt condiţiile de detenţie, Hodorkovski a declarat că "nu se poate plânge de ele", deoarece aceasta este situaţia în toate închisorile din Rusia. "Rosneft este astăzi Iukos şi cu încă ceva în plus", este o altă declaraţie interesantă a fostului mag

De la agonie la extaz


Mihail Hodorkovski a fost până în 2004 cel mai bogat om de afaceri din Rusia, cea mai mare parte a averii fiind reprezentată de acţiunile pe care le deţinea la grupul petrolier Iukos. Intrat în conflict cu preşedintele Vladimir Putin, este judecat şi condamnat la opt ani de închisoare pentru fraudă fiscală.

Analiştii independenţi din Rusia şi din Occident consideră însă procesul o mascaradă judiciară şi o răzbunare politică a Kremlinului. Înainte de a fi arestat, Hodorkovski finanţa Partidul Liberal din Rusia, aflat în opoziţie cu Putin. Din octombrie 2005 a fost transferat într-o închisoare din oraşul Krasnokamensk, din Siberia. În primele sale săptămâni petrecute aici, a fost bătut cu cruzime de colegul de cameră, un deţinut de drept comun.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite