Hitler asculta arii ruseşti în interpretarea muzicienilor evrei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Colecţia de discuri a Führerului cuprinde partituri de Ceaikovski, Rahmaninov şi Musorgski Adolf Hitler asculta, în secret, compozitori ruşi şi muzicieni evrei, deşi în

Colecţia de discuri a Führerului cuprinde partituri de Ceaikovski, Rahmaninov şi Musorgski

Adolf Hitler asculta, în secret, compozitori ruşi şi muzicieni evrei, deşi în apariţiile publice pleda pentru supremaţia muzicii clasice germane, la fel de "pură" ca şi rasa. În "Mein Kampf", Führerul scria că evreii şi ruşii nu au produs nimic original în artă. Oficial, partiturile acestora erau interzise în sălile de concerte din Germania.

Colecţia de discuri a liderului nazist a fost găsită în buncărul lui din Berlin, în mai 1945, la puţin timp după capitularea Germaniei. Aghiotanţii le depozitaseră în cutii pentru a fi transportate la Obersalzberg, ascunzătoarea din Alpi unde Hitler petrecea ore în şir meditând. Lev Bezimenski, membru al serviciilor secrete sovietice, a luat colecţia şi a dus-o acasă.

De teamă să nu fie acuzat de furt, bărbatul de origine evreiască a ascuns cele 100 de discuri în dacha sa de lângă Moscova.

După moartea ofiţerului, fiica sa, Alexandra Bezimenskaia, a oferit săptămânalului german "Der Spiegel" lista titlurilor preferate de Hitler.

În mod surprinzător, în afară de compozitorii săi favoriţi, Wagner, Beethoven, Bruckner şi Mozart, pe listă figurează şi lucrări ale unor "suboameni", aşa cum îi considera pe ruşi şi evrei.

Fondatorul Orchestrei Palestina figurează în colecţie

Unul dintre discurile zgâriate, semn că a fost ascultat de nenumărate ori, este înregistrarea unui concert de vioară al muzicianului rus Piotr Ilici Ceaikovski, în interpretarea lui Bronislav Huberman. În timp ce se relaxa ascultând discul, Hitler nu se poate să nu fi ştiut că Huberman, un violinist evreu din Polonia, a înfiinţat, în anul 1936, Orchestra Palestina, precursoarea Orchestrei Filarmonice Israeliene de astăzi. Violonistul a părăsit Viena în 1937, cu un an înainte de anexarea Austriei, fiind declarat inamic al celui de-al Treilea Reich. La loc de cinste se află şi lucrările pianistului şi profesorului de muzică Artur Schnabel. Evreu şi el, Schnabel a ales calea exilului după ce mama sa a fost ucisă de nazişti. Muzicologul James Kennaway, de la Universitatea Stanford, declară că nu este surprins de gusturile muzicale ale Führerului. "Politica nazistă în materie de muzică era incoerentă. Stravinski era acceptat pentru că avea vederi de dreapta, iar Bartok - pentru că Ungaria era un aliat al Germaniei", susţine Kennaway. Muzicologul admite totuşi că prezenţa înregistrărilor cu Schnabel şi Huberman este cel puţin bizară, ţinând cont că antisemitismul este una dintre principalele caracteristici ale ideologiei naziste. Preferinţa lui Hitler pentru Ceaikovski, Borodin şi Rahmaninov este pusă de istoricul Roger Moorhouse pe seama unei contradicţii între valorile politice şi muzicale ale liderului nazist.

Best of…

1. Richard Wagner: Uvertura operei "Olandezul zburător"
2. Ludwig van Beethoven: Sonata pentru pian, Opus 78 şi 90
3. Arii ruseşti, printre care "Moartea lui Boris Godunov", de Modest Musorgski
4. Piotr Ilici Ceaikovski: Concert pentru vioară, interpretat de Bronislav Huberman
5. Wolfgang Amadeus Mozart: Sonata No. 8 pentru pian în A minor, în interpretarea lui Artur Schnabel

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite