Hillary nu ne promite ridicarea vizelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Teodor Baconschi vrea soluţii noi pentru includerea în programul Visa Waiver. Ministrul român de Externe, Teodor Baconschi, a pregătit terenul pentru o vizită a preşedintelui Traian Băsescu în SUA, în acest an.

Eliminarea vizelor pentru români a fost unul dintre subiectele pe care şeful diplomaţiei de la Bucureşti a insistat în cadrul întrevederii de marţi cu omologul american, Hillary Clinton.

„Având în vedere că România este membră a UE şi NATO, eu cred că cetăţenii noştri merită să călătorească fără vize în Statele Unite", a declarat Baconschi, în cadrul conferinţei de presă de după întâlnire. Şeful diplomaţiei a mai spus că România doreşte să găsească noi soluţii pentru includerea în Visa Waiver.

Hillary Clinton a evitat

însă să facă orice fel de promisiuni în acest sens. Cum era de aşteptat, secretarul american de stat i-a reamintit ministrului că includerea în programul Visa Waiver se poate face doar îndeplinind o serie de cerinţe „stabilite de Congres".

Acţiuni de lobby

Singurul lucru pe care îl pot face SUA este să coopereze „îndeaproape cu Guvernul de la Bucureşti pentru ca românii să îndeplinească standardele" introduse de Congres în vederea eliminării vizelor de călătorie pentru studii, afaceri şi turism.

Baconschi a declarat că partea română îşi va intensifica activitatea pentru eliminarea obligativităţii vizelor, inclusiv prin acţiuni de lobby în Congresul american, „cu ajutorul comunităţilor româneşti din Statele Unite".

În luna aprilie, MAE şi Ambasada SUA la Bucureşti au lansat „Viza pentru SUA", o campanie de informare cu privire la procedura de solicitare a unei vize temporare.

Campania a fost lansată în contextul în care România s-a mai îndepărtat puţin de îndeplinirea unuia dintre principalele criterii de accedere în Visa Waiver: rata de refuz a solicitărilor de viză. Astfel, potrivit Departamentului de Stat, în anul fiscal 2009, rata de refuz a vizelor pentru România a fost de 26,3%, cu 1,3% mai mare decât în 2008.

Rata mare de respingere a vizelor în cazul României este o problemă care durează de mai mulţi ani şi principalul motiv pare a fi completarea deficitară a formularelor de solicitare a vizei sau insuficienta cunoaştere a condiţiilor de eliberare a vizelor. România, alături de Bulgaria, Polonia şi Cipru, se numără printre cele patru ţări din UE care nu sunt încă incluse în Visa Waiver.

Dintre acestea, ţara noastră are rata cea mai mare de respingere a vizelor. Teodor Baconschi a declarat corespondentului Mediafax în SUA că, în cursul vizitei la Washington, a pregătit terenul pentru o vizită a preşedintelui Traian Băsescu la Washington, în acest an, la împlinirea a 130 de ani de relaţii diplomatice româno-americane.

Ultima vizită la nivel înalt a unui preşedinte român în SUA a fost în 2003, când Ion Iliescu s-a întâlnit cu George W. Bush.

"Având în vedere că România este membră a UE şi NATO, eu cred că cetăţenii noştri merită să călătorească fără vize în Statele Unite."
Teodor Baconschi
ministru de Externe

Vrea să revină în România

Hillary Clinton a mărturisit că speră să ajungă din nou în România pentru a vedea ce progrese s-au făcut de la ultima sa vizită.

„Îmi aduc foarte bine aminte de vizita mea la Bucureşti, în urmă cu 14 ani, nu numai de ospitalitatea cu care am fost primită, dar şi de energia şi optimismul poporului român, care a parcurs atât de mult într-un timp atât de scurt", a declarat Clinton, care a venit în România, în 1996, pentru a promova un proiect umanitar în zona Europei de Sud-Est.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite