Hillary Clinton, ”foarte preocupată” de tensiunile din Armenia şi Azerbaidjan

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Secretarul de stat american, Hillary Clinton, s-a declarat luni "foarte preocupată" de tensiunile crescânde dintre Armenia şi Azerbaidjan din cauza conflictului din Nagorno-Karabah, transmite AFP.

"Folosirea forţei nu va rezolva conflictul din Nagorno-Karabah, deci nu trebuie folosită forţa", a subliniat ea în cursul unei vizite la Erevan.

Armenia a acuzat Azerbaidjanul că a ucis trei soldaţi armeni cu prilejul unei recente incursiuni în această enclavă controlată de Erevan, informează Agerpres.

"Tocmai am aflat despre incidente. Sunt foarte preocupată de pericolul escaladării tensiunilor şi al morţii inutile a tinerilor soldaţi şi civililor nevinovaţi", a declarat şefa diplomaţiei americane într-o conferinţă de presă susţinută împreună cu omologul său armean, Eduard Nalbandian.

Conflictul din Nagorno-Karabah, provincie azeră separatistă, locuită în principal de armeni, a provocat moartea a circa 30.000 de persoane în două decenii.

Statele Unite fac parte, împreună cu Rusia şi Franţa, din grupul de la Minsk de mediatori care acţionează cu Baku şi Erevean în această problemă.

Un cord de încetare a focului a fost semnat în 1994, dar, în pofida medierii internaţionale, Baku şi Erevan nu ajung la un acord privind statutul regiunii respective, iar ciocnirile sunt frecvente.

Totodată, Hillary Clinton a cerut Ankarei să-şi normalizeze relaţiile cu Armenia, subliniind că "mingea este în terenul Turciei".

Washingtonul doreşte ca Armenia şi Turcia să-şi rezolve diferendul istoric referitor la genocidul armenilor în 1915 în perioada Imperiului Otoman, pe care Ankara refuză să-l recunoască.

După Erevan, secretarul de stat american se va deplasa în Azerbaidjan, ţară bogată în hidrocarburi, şi apoi în Georgia

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite