Hillary Clinton: Consiliul de Securitate trebuie să găsească o soluție pentru a stopa violențele din Siria

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Secretarul de stat american Hillary Clinton a cerut, miercuri, în Consiliul de Securitate al ONU "să încerce din nou" să ajungă la un acord asupra dosarului sirian, transmite AFP.

"În timp ce atrocităţile cresc, Consiliul de Securitate rămâne paralizat şi cer insistent să încercăm din nou să găsim o cale de urmat" către un acord "pentru a pune capăt violenţei în Siria şi evita consecinţele" asupra ţărilor vecine, a declarat ea la o reuniune ministerială a Consiliului.

Rusia şi China au blocat de trei ori tentativele occidentale de a face presiune asupra preşedintelui Bashar al-Assad, scrie Agerpres.

Ministrul francez al afacerilor externe Laurent Fabius a deplâns la rândul său că "pentru moment nu suntem în măsură să venim cu un răspuns" la criza siriană, reafirmând că preşedintele sirian "trebuie să plece".

Fabius a cerut Consiliului să îi acorde "toată încrederea" mediatorului Lakhdar Brahimi şi a avertizat împotriva unei "explozii a Siriei ce ar fi dramatică".

Secretarul general al Ligii Arabe Nabil Al-Arabi a exprimat regretul că "încă o dată, din păcate, Consiliul de Securitate a eşuat să-şi atingă obiectivele din cauza dezacordurilor din cadrul P5", cei cinci membri permanenţi ai Consiliului.

Ca răspuns, ministrul rus al afacerilor externe Serghei Lavrov a reafirmat poziţia Moscovei de "neamestec în treburile interne" ale statelor.

Lavrov a dat vina pentru "o parte importantă" a violenţei din Siria pe ţările ce sprijină opoziţia armată siriană şi o incită să continue lupta. El a considerat contradictoriu că, chiar aceste ţări să ceară guvernului sirian o "capitulare necondiţionată".

În deschiderea reuniunii, ministrul german al afacerilor externe Guido Westerwelle a declarat că "trebuie găsit un răspuns comun" la criza siriană din partea comunităţii internaţionale. "Suntem datori poporului" sirian, a adăugat el.

Într-un discurs în faţa Adunării Generale a ONU, primul ministru britanic David Cameron a estimat anterior că sângele copiilor ucişi în Siria pătează reputaţia Naţiunilor Unite.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite