Hillary Clinton dezminte existenţa unui nou război rece în Asia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Secretarul de stat american, Hillary Clinton, a dat asigurări ieri că Statele Unite nu caută să intre în conflict cu China, dezminţind apariţia unui nou "război rece în Asia", relatează AFP.

"Nu căutăm noi duşmani. China de astăzi nu este Uniunea Sovietică. Nu ne aflăm în pragul unui nou război rece în Asia", a afirmat ea în faţa membrilor academiei navale americane, situată într-o suburbie a Washingtonului.

"O Chină prosperă este un lucru bun pentru America, iar o Americă prosperă este un lucru bun pentru China, atât timp cât prosperăm într-un mod de care să profite întreaga regiune", a adăugat ea.

Şefa diplomaţiei Statelor Unite a reamintit că ţările emergente, cum ar fi China, India şi Indonezia, au fost capabile să prospere datorită unui sistem de ajutoare internaţionale pus în practică de SUA, relatează Agerpres.

Washingtonul şi-a exprimat în repetate rânduri îngrijorarea în ce priveşte China, care, în pofida vigorii şi a amibiţiilor sale economice, nu a preluat niciodată iniţiativa în dosare sensibile, cum sunt Coreea de Nord, Iranul ori încălzirea globală.

Hillary Clinton s-a pronunţat împotriva analiştilor, în special a universitarilor chinezi, care vorbesc despre un declin american, explicând că, "pur şi simplu, nu există în lume un echivalent al Statelor Unite".

"Numai Statele Unite au puterea mondială, resursele şi hotărârea de a împiedica orice agresiune, de a forma alianţe în jurul proiectelor ce garantează stabilitatea în regiunile sensibile", a mai spus Clinton.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite