Preşedintele UE: Oamenii de rând au fost îndrumaţi greşit asupra impactului monedei euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

"Omul de pe stradă" al Europei a fost indus în eroare de ani de zile cu privire la implicaţiile politice şi economice ale creării "Euroland", a declarat preşedintele UE, Herman Van Rompuy, în faţa unor funcţionari publici şi oameni de afaceri afectaţi de criza din Grecia, notează publicaţia britanică The Telegraph.

Potrivit oficialului UE, cetăţenii europeni nu au fost înştiinţaţi în legătură cu toate implicaţiile sociale şi economice ale monedei europene, înainte de crearea ei.

Nimeni nu a spus vreodată omului de pe stradă că aplicarea unei monede unice nu a fost doar o măsură menită să facă viaţa oamenilor mai uşoară, atunci când este vorba de a face afaceri sau de a călători în străinătate, ci şi o măsură prin care eşti afectat în mod direct de evoluţiile economice ale statelor vecine, a subliniat preşedintele uniunii.

A face parte din zona euro înseamnă, din punct de vedere financiar, că faci parte din "Euroland".

Furia publică provocată de ajutorarea altor guverne din cadrul zonei euro, care a ajuns la valoarea totală de 470 miliarde lire sterline, în prezent, în împrumuturi finanţate de contribuabili sau garanţii, a dat naştere la o noi instabilităţi politice, în special în Germania, scrie cotidianul britanic.

În urmă cu două săptămâni, cancelarul german Angela Merkel şi guvernului de coaliţie au pierdut majoritatea parlamentară, după reacţia furioasă avută în faţa împrumutului de salvare a Greciei, care a costat contribuabilii germani 19 miliarde de lire sterline.

Înverşunarea oamenilor a crescut de atunci, cancelarul Angela Merkel fiind forţat, săptămâna trecută, să acorde un împrumut în valoare de 105 miliarde de lire sterline în garanţii pentru consolidarea guvernelor din sudul Europei.

Un sondaj de opinie publicat miercuri de revista germană Stern arată că peste trei sferturi dintre germani cred că datoria naţională a Germaniei a scăpat de sub control, atingând o cifră care a crescut cu 62% de la acordarea împrumutului de salvare.

Astăzi, oamenii descoperă ce înseamnă o soartă comună în problema monetară. Descoperă că moneda euro le afectează pensiile, economiile, locurile de muncă şi viaţa de zi cu zi. Şi acest luvru este dureros, a afirmat Herman Van Rompuy.

Până acum Germania a fost unul dintre marii beneficiari ai monedei europene. Politicienii germani ar trebui să spună asta tare şi răspicat. Nu Grecia, Irlanda sau Spania au inventat euro. A fost un proiect germano-francez, a declarat preşedintele UE pentru cotidianul Frankfurter Allgemeine Zeitung, citat de The Telegraph.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite