Haos instituţional în Egipt înainte de prezidenţiale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Înalta Curte Constituţională egipteană a declarat joi că Parlamentul actual nu a fost ales în condiţii „constituţionale", iar componenţa sa este „în totalitate ilegală", a anunţat agenţia oficială Mena, citată de AFP.

Curtea a apreciat că Parlamentul cu 508 membri, dominat de islamişti, nu a fost ales în condiţii constituţionale şi că componenţa sa este „în întregime ilegală", a anunţat Mena.

Potrivit unor surse militare, armata care conduce de fapt ţara de la căderea lui Hosni Mubarak, în februarie 2011, ar putea anunţa că va relua puterea legislativă până la alegerea unei noi Adunări a poporului. În urma alegerilor legislative din martie a fost înregistrată victoria Fraţilor Musulmani şi a salafiştilor, care dispun de aproximativ jumătate şi respectiv de un sfert din locuri în legislativ.

Lovitură de stat, strigă Fraţii Musulmani

Înalta Curte Constituţională egipteană a mai decis şi amendarea unei legi care interzice foştilor oficiali ai regimului Hosni Mubarak să participe la alegeri, menţinând astfel şi candidatura lui Ahmad Shafiq la alegerile prezidenţiale de sâmbătă şi duminică, relatează AFP. Ahmad Shafiq, ultimul premier al lui Hosni Mubarak, îl va înfrunta pe Mohammed Morsi din partea Fraţilor Musulmani, la 16 şi 17 iunie, în al doilea tur de scrutin al prezidenţialelor.

Decizia Curţii Constituţionale este „o lovitură de stat totală", a reacţionat Mohammed Beltagui pe pagina de Facebook a mişcării Fraţii Musulmani. În schimb, Ahmed Shafik a salutat decizie Curţii care anulează un vot parlamentar şi îi permite să candideze în al doilea tur al alegerilor prezidenţiale.

În acest context, ministrul egiptean al Justiţiei, Adel Abdelhamid, a acordat poliţiei militare şi ofiţerilor din serviciile de informaţii ale armatei puterea de a aresta civili, putere de care aceştia nu mai dispuneau după ridicarea stării de urgenţă în Egipt la sfârşitul lunii mai, relatează AP. Măsura a intrat în vigoare ieri şi va fi valabilă până la elaborarea unei noi Constituţii, procedură care va dura mai multe luni. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite