Hamid Karzai: Afganistanul nu va mai fi "o povară" după 2014

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele afgan Hamid Karzai a declarat duminică, la Chicago, că este important ca tranziţia în domeniul securităţii către trupele afgane să fie încheiată până în 2014, pentru ca ţara sa să nu mai fie "o povară" pentru comunitatea internaţională, relatează AFP.

Preşedintele afgan, care s-a întâlnit cu preşedintele american Barack Obama înaintea deschiderii oficiale a summitului NATO de la Chicago, şi-a exprimat totodată speranţa "încheierii acestui război" şi a mulţumit în numele ţării sale Statelor Unite pentru sacrificiile lor.

El a declarat că speră ca Afganistanul "să nu mai fie o povară pe umerii prietenilor noştri din comunitatea internaţională, din Statele Unite şi celorlalţi aliaţi ai noştri".

"Într-adevăr, domnule preşedinte, aşa cum bine aţi spus-o, Afganistanul aşteaptă cu nerăbdare sfârşitul acestui război de un deceniu şi transformarea în cursul căreia Afganistanul va acţiona în vederea reconstrucţiei şi dezvoltării unei bune guvernanţe", a continuat Karzai.

Preşedintele Obama a declarat că lumea susţine strategia NATO în vederea încheierii Războiului din Afganistan până la sfârşitul lui 2014 şi a subliniat că poporul afgan "aspiră cu disperare la pace şi la securitate".

Cei doi şefi de stat s-au întâlnit înainte de începerea summitului care urmează să fie consacrat pe larg situaţiei din Afganistan.

Summitul urmează să precizeze planul de transferare a responsabilităţilor în domeniul securităţii către forţele afgane până la sfârşitul lui 2014, când trupele străine urmează să părăsească ţara, notează Mediafax.

Astfel, NATO prevede să transfere responsabilitatea operaţiunilor de securitate împotriva insurecţiei în 2013 şi să treacă la misiuni de susţinere a forţelor afgane înainte de retragere, prevăzută la sfârşitul lui 2014.

Obama şi Karzai s-au întâlnit pentru ultima dată pe 2 mai la Kabul, unde preşedintele Statelor Unite a efectuat o vizită-surpriză, cu scopul de a semna un acord de parteneriat strategic cu omologul său, încadrând condiţiile unei prezenţe a militarilor americani în Afganistan până în 2024.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite