Hamas – Fatah: războiul mustăţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cele două grupări rivale aplică ostaticilor umilinţa supremă în islamism Conflictul dintre mişcarea radicală Hamas, instalată în Gaza, şi Fatah se duce acum din nou sub forma

Cele două grupări rivale aplică ostaticilor umilinţa supremă în islamism

Conflictul dintre mişcarea radicală Hamas, instalată în Gaza, şi Fatah se duce acum din nou sub forma "războiului mustăţilor şi bărbilor".

Opozanţilor Fatah, după ce sunt arestaţi, li se rad mustăţile, "tratamentul" fiind una dintre cele mai drastice forme de umilire pentru un bărbat musulman.

Acesta a mai fost folosit şi în trecut de Hamas, când au fost reţinuţi importanţi oameni politici din Fatah care locuiau în Gaza, au declarat oficialităţi ale Autorităţii Palestiniene din Cisiordania.

La rândul său, Hamas a acuzat forţele de securitate ale Autorităţii Palestiniene că rad barba celor din Hamas arestaţi în Cisiordania, a relatat cotidianul israelian "The Jerusalem Post".

Ras înainte de eliberare

Ultima victimă a acestui "război ciudat" a fost Nafez al Namnam, un important lider militar Fatah din Fâşia Gaza. Namnam este unul dintre comandanţii aripii militare a Fatah, Brigăzile martirilor Al Aksa, din Gaza City.

El a fost arestat împreună cu fiul său, Rami, de poliţişti ai Hamas, la scurt timp după o explozie misterioasă de acum 10 zile, în Gaza City. Tatăl şi fiul se aflau printre cei 150 de membri Fatah, reţinuţi de Hamas după explozie.

De peste 30 de ani, Namnam se mândreşte cu o mustaţă mare, stufoasă. Dar în închisoare, cei care i-au luat interogatoriul i-au ras-o înainte ca el să fie eliberat.

Promisiuni de răzbunare

Brigada martirilor Al Aksa a dat o declaraţie în care a condamnat cu duritate gestul şi a ameninţat cu răzbunarea. În declaraţie s-ar menţiona şi că, în timpul detenţiei, Namnam şi fiul său au fost torturaţi.

La începutul anului, o altă oficialitate Fatah, Ibrahim abu Naja, şi-a pierdut mustaţa, pe care o avea de 35 de ani, în contextul luptei pentru putere dintre cele două facţiuni rivale.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite