VIDEO Hajia Ahmed, singura regină din ţinutul dominat de regi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Într-o regiune dominată de regi, oamenii comunităţii din Kumbwada îşi sărbătoresc regina. Nigerienii de aici susţin că orice bărbat care încearcă să conducă în acest ţinut va muri în mod misterios, fiind blestemat.

Acest lucru face ca regina Hajia Ahmed din Kumbwada să fie singura femeie care poate conduce, prin tradiţie, nordul conservator al Nigeriei.

Bărbaţii nu pot conduce acest regat. Dacă un bărbat insistă, îl vom lăsa să o facă. Dar, în două-trei zile el va muri, a declarat Regina Hajia pentru CNN.

Niciun bărbat nu a încercat până acum să acapareze puterea în mod fraudulos.

Oameni din afară întotdeauna întreabă de Regina noastră şi eu le spun întreaga poveste cu mândrie, declară Sunday Shamari, un fermier în vârstă de 25 de ani.

Regatele Nigeriei sunt recunoscute în mod oficial, iar autoritatea conducătorilor vine din legea lor tradiţională.

Funcţiile oficiale ale Reginei Hajia includ aranjarea căsătoriilor, rezolvarea disputelor asupra teritoriilor şi asigurarea păcii.

Femeile trebuie să fie educate, a declarat aceasta.

Educaţia le conferă femeilor dreptul de a fi orice îşi propun să fie, subliniază Regina nigeriană.

În regiunile mai izolate ale Nigeriei, femeile au puţine drepturi şi acces limitat la educaţie, aşa că pentru unele femei Kumbwada înseamnă speranţă.

Regina Hajia guvernează de 12 ani, fiind moştenitoarea tronului de la moartea mamei sale. În prezent, ea se confruntă cu o situaţie dificilă. Mulţi dintre tinerii din Kumbwada aleg să părăsească comunitatea şi să se îndrepte către oraşe, în căutare de noi oportunităţi de carieră şi bani.

Vârstnicii acuză influenţele străine pentru ceea ce, potrivit lor, este o formă crescândă de lipsă de respect faţă de cultura şi credinţele locale.

Valorile occidentale au un efect negativ asupra oamenilor din comunitatea noatră, afirmă Mohammed Sani.

Am asistat la multe schimbări. Lucrurile s-au îmbunătăţit, "noul" oraş a ajutat educaţia şi infrastructura, subliniază Regina.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite