Haiti. După seism, devastată de holeră

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La mai puţin de zece luni după cutremurul care a devastat ţara, autorităţile haitiene se luptă cu holera şi par depăşite de situaţie. Numărul morţilor în urma epidemiei de holeră depăşeşte 260.  Alţi  peste 3.300 de haitieni prezintă simptomele bolii şi au fost spitalizaţi.

Coordonatorul ajutoarelor umanitare ale ONU în Haiti, Nigel Fisher, avertizează asupra unui scenariu apocaliptic: zeci de mii de oameni ar putea fi răpuşi de maladie. El a apreciat că ar fi total nerealist ca autorităţile să nu ia un calcul o extindere a epidemiei de holeră. Cu doar o zi înainte, oficialii ministerului de Interne din Port-au-Prince declarau că situaţia îmbolnăvirilor începe să se stabilizeze. Reprezentanţii ONU au atras atenţia că epidemia ar putea ajunge în adăposturile temporare din jurul capitalei Port-au-Prince, în care trăiesc peste 1.300.000 de oameni, rămaşi fără case în urma cutremurului din 12 ianuarie. În plus, meteorologii susţin că umiditatea şi inundaţiile favorizează răspândirea rapidă a maladiei.

Jon Andrus , reprezentant al Organizaţiei Panamericane a Sănătăţii (OPS), a declarat la Washington că epidemia de holeră din Haiti va dura mai mulţi ani înainte de a fi eradicată. „Din moment ce holera s-a stabilit solid în Haiti, este clar pentru noi că nu va dispărea mai devreme de câţiva ani", a declarat Andrus. „Numărul de cazuri se va reduce, dar vor exista probabil altele noi pe viitor", a adăugat el.

Bacterie adusă din altă parte

Autorităţile sanitare şi asociaţiile de ajutorare trebuie „să se organizeze, să mobilizeze mijloace şi să-şi dezvolte capacităţile de reacţie în acest sens, pentru a-i ajuta pe haitieni", a precizat Andrus. În rândul oficialilor haitieni, teoriile conspiraţiei par să prindă rădăcini. Preşedintele ţării, Rene Preval, a declarat că holera a fost eradicată complet în Haiti, în urmă cu 50 de ani. Prin urmare, virusul trebuie că a fost adus din altă parte. Jurnaliştii ruşi de la „Rossiskaia Gazeta" au mers mai departe, comentând că liderul de la Port-au-Prince bănuieşte că în spatele epidemiei de holeră se ascunde un atac biologic. Boala infecţioasă bacteriană se manifestă prin diverse tulburări digestive, de la diaree gravă până la vomitări excesive, care duc la o deshidratare rapidă a bolnavului, prin pierderea substanţelor minerale. Şi în Nigeria, dar şi în Pakistan, o sută de oameni au murit de holeră.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite