„Hacktiviştii“ WikiLeaks au pornit războiul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bătălia dintre SUA şi WikiLeaks a afectat plăţile online inclusiv în România. Website-urile care cedează presiunilor guvernamentale vor continua să fie ţinte, ameninţă „hacktiviştii”, adică hackerii-activişti.

Website-ul companiei Visa a fost printre ultimele victime ale hackerilor-activişti, în noaptea de miercuri spre joi, relatează BBC, în timp ce miercuri plăţile online cu Mastercard au fost afectate la nivel mondial.Ambele probleme au fost temporare. Un membru al grupului de hackeri Anonymous, care  a revendicat atacurile asupra acestor firme pe care le consideră anti-WikiLeaks, a anunţat că răzbunarea nu s-a încheiat.

„Coldblood" a declarat pentru BBC că din ce în ce mai mulţi oameni descarcă voluntar un soft care îi conectează la un aşa numit „botnet", adică o armată de calculatoare care pot apoi lansa atacuri. Specialiştii spun însă că „hacktiviştii" (un termen rezultat din combinaţia între „hacker" şi „activist") folosesc şi computere în care au intrat ilegal.

„Mii de hacktivişti"

„Am observat peste 3.000 de computere în botnetul voluntar, dar avem cunoştinţă şi despre un alt botnet de 30.000 de computere", a declarat Sean-Paul Correll, de la firma Panda Security, citat de revista online Computerworld. Wikileaks şi-a atras antipatia guvernului american când a început să publice, săptămâna trecută, telegramele diplomatice ale ambasadelor americane.

Administraţia SUA a informat că acţiunile WikiLeaks sunt ilegale pe teritoriul american, dar neagă că ar pune presiune pe firme precum, PayPal, Visa sau Mastercard pentru ca acestea să-şi retragă serviciile către website-ul fondat de  Julian Assange.  Alte site-uri care au suspendat serviciile către WikiLeaks au fost lovite de hackeri în ultimele zile. Printre ele sunt cel al PayPal, cel al procurorilor din procesul împotriva lui Julian Assange şi cel al băncii elveţiene Post Finance. „Coldblood" a declarat pentru BBC că „mii" de oameni s-au alăturat „războiului informatic". „Încercăm să păstrăm internetul liber şi deschis, dar, în ultimii ani, guvernele încearcă să limiteze libertatea pe care o avem pe internet. Ideea nu este să anihilăm total aceste site-uri, ci doar să tragem un semnal de alarmă. Aceste companii vor observa o creştere a traficului, iar aceasta înseamnă şi o creşetere a costurilor asociate cu gestionarea website-urilor", a spus „Coldblood".

El a recunoscut că astfel de atacuri „îi afectează pe cei care încearcă să acceseze aceste site-uri, dar că „e singurul mod eficient de a le arăta acestor companii că noi, oamenii, suntem nemulţumiţi". Pagina de Twitter a grupului Anonymous a fost ştearsă şi înlocuită de un mesaj al Twitter care anunţa că a suspendat contul respectiv. O sursă anonimă a declarat pentru BBC că ultima postare a Anonymous ar fi avut un link către un document care conţinea informaţii privind cardurile de credit ale clienţilor Visa.

România, front de luptă

La rândul său, site-ul WikiLeaks a atacat emitenţii americani de carduri bancare, dezvăluind o notă a Ambasadei SUA în Rusia menită să arate legăturile acestor societăţi cu guvernul american. „Visa şi MasterCard beneficiază de eforturi de promovare din partea Departamentului de Stat", a anunţat WikiLeaks, prezentând telegrama diplomatică trimisă la 1 februarie.Documentul arată că diplomaţi aflaţi  în post la Moscova au atras atenţia Washingtonului asupra posibilităţii ca Visa şi MasterCard să fie excluse de pe o piaţă de comisioane estimată la patru miliarde de dolari anual, în ipoteza în care Rusia ar încredinţa unui consorţiu de bănci de stat autohtone monopolul sistemului naţional de plăţi cu cardul.

 Plăţile online cu cardul din România au fost afectate miercuri, dupa ce hackeri susţinători ai organizaţiei WikiLeaks au blocat site-ul Mastercard. Anunţul a fost făcut ieri de Netopia Sistem, companie ce deţine mobilPay.ro, platforma ce procesează local circa 15.000 de tranzacţii lunar. Tranzacţiile cu cardurile Mastercard au fost reluate în cursul serii de miercuri şi nu au existat probleme legate de cardurile Visa, a spus pentru HotNews.ro Antonio Eram, directorul executiv al firmei. 

SUA neagă presiunile

Administraţia SUA a informat că acţiunile WikiLeaks sunt ilegale pe teritoriul american, dar neagă că ar pune presiune pe firme precum PayPal, Visa sau Mastercard pentru ca acestea să-şi retragă serviciile către website-ul condus de Julian Assange.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite