Hackerul Neo pune din nou pe jar Letonia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile letone sunt puse din nou în dificultate din cauza hackerului „Neo” (numit aşa după personajul din filmul „Matrix”), care a spart fişierele Administraţiei fiscale naţionale, publicând pe internet salariile şi primele încasate de diverşi înalţi funcţionari din sectorul bugetar.

Mai mult: pe site-ul personal de pe Twitter a dat publicităţii şi o listă cu veniturile şi compensaţiile primite de angajaţii băncii naţionalizate Parex, ai băncii centrale letone şi ai unor societăţi deţinute de stat.

La fel, pe internet apar detalii financiare referitoare la compania energetică naţională Latvenergo, inclusiv despre primele încasate în 2009 de unii responsabili, a căror sumă a depăşit, în unele cazuri, şi de cinci ori salariul anual. „Cred că am risipit îndoielile despre situaţia reală a salariilor în sectorul bugetar", a declarat Neo într-un interviu scris acordat televiziunii publice letone.

Letonia, fostă campioană a Uniunii Europene în privinţa creşterii economice, trece printr-o gravă recesiune ilustrată, în 2009, printr-o scădere a PIB-ului cu 18%. Pentru a evita falimentul şi a îndeplini condiţiile impuse pentru un important împrumut de către instituţiile financiare internaţionale, guvernul premierului Valdis Dombrovskis a fost obligat să reducă salariile funcţionarilor publici şi să crească anumite taxe şi impozite. Or, dezvăluirile făcute acum de Neo arată că reducerile cheltuielilor nu au fost făcute pe criterii echitabile.

Letonii, divizaţi

Deşi Neo este considerat un „Robin Hood al Letoniei", ba chiar „un erou naţional", demersul lui nu întruneşte, însă, aprobarea tuturor conaţionalilor. Mulţi dintre ei se tem în legătură cu securitatea propriilor date. „Scopul este admirabil, dar cine decide care date pot fi furate şi care nu?", spune Evija Klaise, un proprietar de magazin în vârstă de 28 de ani. Neo susţine că reprezintă gruparea „A patra armată populară a deşteptării", al cărei nume evocă fostele mişcări de independenţă letone.

În mai puţin de trei luni, atacurile cibernetice ale „armatei deşteptării" au vizat mai mult de 7,5 milioane de documente ale Serviciului Naţional al Fiscului, cele mai multe vizând facturări de TVA şi declaraţii de venit. Referindu-se la acţiunea hackerilor, Valdis Dombrovskis a declarat la postul de radio public că „trebuie să reevaluăm securitatea informatică a Letoniei".

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite