HRW nu este de acord cu interzicerea purtării vălului isalamic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Human Rights Watch, organizaţia de apărare a drepturilor omului, şi-a exprimat opoziţia faţă de interzicerea portului vălului islamic integral, în contextul în care Belgia este pe punctul de a vota o astfel de lege, transmite AFP. Franţa intenţionează să urmeze exemplul belgian în scurt timp.

Interdicţii de acest gen crează o situaţie în care toată lumea iese în pierdere, a declarat, într-un comunicat, Judith Sunderland, o cercetătoare de la HRW.

Ele violează drepturile celor care au ales să poarte acest văl şi nu le ajută în niciun fel pe cele care sunt obligate să o facă, a adăugat dna Sunderland, citată de AFP.

Deputaţii belgieni urmează în principiu să adopte joi în şedinţă plenară interdicţia totală a oricărui veşmânt care acoperă întreaga faţă cu excepţia ochilor, o măsură ce vizează, fără a le nominaliza explicit, vălurile islamice integrale precum burka sau niqab.

Proiectul de lege belgian, aprobat deja în unanimitate la 31 martie de Comisia parlamentară de interne, are în vedere întregul spaţiu public: în special străzile şi bulevardele, magazinele şi clădirile publice.

Promotorii săi îl prezintă drept o măsură ce vizează emanciparea femeii şi garantarea securităţii în spaţiul public, unde fiecare persoană trebuie să poată fi recunoscută. Liberalii francofoni, aflaţi la originea proiectului, mai văd în acesta şi un mesaj puternic la adresa islamiştilor.

Guvernul francez a anunţat miercuri că un proiect de lege ce vizează o interdicţie generală a portului vălului islamic integral în tot spaţiul public, nu numai în serviciile publice, ar urma să fie prezentat în mai.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite