VIDEO Guvernul olandez, sprijinit de extremişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deputaţii creştin-democraţi au acceptat în unanimitate, marţi, sprijinirea coaliţiei guvernamentale minoritare - pe care o formează împreună cu liberalii - de către extremiştii de dreapta conduşi de Geert Wilders.

Acordul coaliţiei prevede reducerea cu 18 miliarde de euro a cheltuielilor publice până în 2015, înăsprirea legislaţiei privind imigraţia şi interzicerea vălului islamic, ultimile două puncte fiind cerute de Wilders.

Imagini video de la procesul lui Wilders

Acordul reprezintă, pe termen scurt, o ieşire din impas, în condiţiile în care alegerile au avut loc la 9 iunie. Colaborarea cu populiştii se anunţă însă dificilă şi nu este văzută cu ochi buni în alte cancelarii, în special la Berlin.

Trei demisii dintr-un foc

Nici în rândul creştin-democraţilor nu există prea multă euforie pentru acest pact. În ultimele două zile trei membri ai partidului şi-au dat demisia. „Este inacceptabil ca CDA să formeze o alianţă cu un partid rasist şi isteric precum PVV", a declarat Einte Faber, un politician care a fost membru al partidului încă de la fondare, în 1980.

Asta după ce luna trecută, actualul ministru al Sănătăţii, Ab Klink, a renunţat la mandatul de parlamentar, iritat de apropierea de un partid ce mizează pe „divizarea societăţii".

Cancelarul Angela Merkel - al cărei Partid Creştin-Democrat (CDU) are relaţii apropiate cu CDA - şi-a manifestat neîncrederea faţă de o colaborare a creştin-democraţilor şi liberalilor cu extrema dreaptă.

Ruprecht Polenz, parlamentar al CDU, aşteaptă şi o reacţie a Partidului Popular European, din care fac parte şi creştin-democraţii olandezi.
Prezent zilele trecute la Berlin, Wilders nu s-a sfiit să atace politica tolerantă faţă de islam a Guvernului german. „Islamul este comunismul prezentului. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite