Guvernul nord-irlandez, şubrezit de aventura primei-doamne

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Scaunul premierului din Irlanda de Nord, Peter Robinson, se clatină din ce în ce mai tare, pe măsură ce presa publică noi detalii despre relaţia soţiei lui, Iris, în vârstă de 60 de ani, cu un tânăr de 19 ani.

Ministrul britanic pentru Irlanda de Nord, Shaun Wood­ward, a lăsat să se înţeleagă, într-un interviu publicat ieri de „The Observer", că guvernul de la Belfast s-ar pregăti de plecare.

El a mai adăugat că procesul de transfer al puterii „este mai important decât un singur om", situaţie de care sunt conştienţi şi colegii lui Robinson din cadrul Partidului Democratic Unionist (DUP).

Deputatul Gregory Campbell i-a dat răgaz o săptămână premierului pentru a face lumină asupra afacerii care a depăşit cu mult simpla relaţie de acum doi ani dintre Iris Robinson şi Kirk McCambley.

Ajutor pentru cafenea

Iris Robinson este acuzată că, din poziţia de preşedintă a unei comisii, l-a ajutat pe amantul ei să obţină un împrumut de 55.000 de euro pentru deschiderea unei cafenele, fără a dezvălui natura relaţiilor dintre ea şi tânărul McCambley.

Conducerea DUP se reuneşte astăzi pentru a desemna un înlocuitor pentru Iris Robinson în Adunarea Legislativă Naţională Nord-Irlandeză şi în Camera Comunelor de la Londra.

Pentru a nu avea şi el soarta soţiei, Peter Robinson a promis demararea unei anchete pentru a demonstra că a aflat de relaţia lui Iris cu Kirk McCambley abia în martie anul trecut şi nu era la curent cu împrumutul aprobat de comisie.

Potrivit acordului de împărţire a puterii, dacă premierul demisionează, vicepremierul Martin McGuinness, liderul formaţiunii catolice Sinn Fein, este obligat să facă acelaşi lucru, aruncând provincia semiautonomă a Marii Britanii într-un nou impas, într-un moment în care negocierile privind transferul puterii între Londra şi Belfast s-au împotmolit de câteva luni. 

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite