Guvernul maghiar dezvăluie noul plan de austeritate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Viktor Orban, şeful guvernului de centru-dreapta Fidesz, a prezentat, marţi, în parlament planul de acţiune pentru creşterea veniturilor la bugetul de stat, informează presa maghiară.

Guvernul magiar pregăteşte măsuri pentru a menţine deficitul bugetar la 3,8% din PIB, aşa cum a convenit cu FMI.

În condiţiile în care săptămâna trecută autorităţile estimau că deficitul ar putea sări de 7% şi au existat chiar voci din partidul de guvernare care au spus că Ungaria ar putea ajunge în situaţia Greciei, premierul Viktor Orban a prezentat marţi în Parlament un plan de acţiune pentru creşterea veniturilor la bugetul de stat. Este vorba despre un set de măsuri, printre care:

- plafonarea salariilor bugetarilor

- introducerea unei cote unice de impozitare de 16%

- taxarea suplimentară a băncilor.

Şeful Executivului de la Budapesta a declarat în faţa parlamentarilor că Ungaria trebuie să se concentreze pe un capitalism productiv în economie şi că trebuie schimbate bazele sistemului fiscal:

Cea mai mare problemă a economiei ungare este nivelul datoriei statului. În opt ani, nivelul datoriei statului ungar a fost ridicat de la 53 la aproape 80%. Acesta este un atentat nu doar împotriva maghiarilor de astăzi, ci şi a generaţiilor viitoare, a spus Viktor Orban, referindu-se la guvernele anterioare.

Premierul ungar a anunţat 29 de măsuri planificate de cabinetul său. Printre acestea se numără:

- introducerea unei cote unice de 16% de impozitare a veniturilor personale

- reducerea impozitului pe profit plătit de companii de la 19 la 10%

- eliminarea a zece taxe auxiliare

- acordarea unor facilităţi producătorilor şi IMM-urilor

- introducerea unui plafon pe veniturile din sectorul public şi pe cele ale angajaţilor Băncii Naţionale

- o reducere cu 15% a cheltuielilor cu salariile

- achiziţiile făcute de instituţiile publice să fie stopate

- anumite sporuri să fie impozitate cu 98%

- fondurile de la buget destinate partidelor să fie reduse cu 15 %.

Numărul membrilor în consiliile de administraţie şi în comitetele directoare de la societăţile de stat va fi redus, conform planurilor autorităţilor.

În plus, guvernul intenţionează să introducă un impozit special pe profitul băncilor şi firmelor de asigurări pe o perioadă de trei ani pentru creşterea semnificativă a încasărilor la buget.

Viktor Orban a mai spus că Executivul încearcă să stopeze extinderea creditelor ipotecare în valută, drept pentru care propune ca împrumuturile pentru achiziţionarea de locuinţe să fie aprobate doar în forinţi.

Analistul economic al Raiffeisen Bank la Budapesta, Zoltan Török, a declarat că măsurile anunţate de Orban în Parlament par să se îndrepte în direcţia cea bună, aducând o creştere a competitivităţii întreprinderilor pe piaţa internă, care va permite ţării să îşi atingă obiectivul de deficit stabilit pentru 2010, potrivit unei publicaţii maghiare.

Există încă o mulţime de lacune în privinţa cheltuielilor şi a cifrelor de deficit bugetar, este de părere David Heslam, din cadrul agenţiei de rating Fitch Ratings.

Obiectivul guvernului este de a menţine un control asupra fiscalităţii pentru a se asigura că ţinta de deficit bugetar este atinsă, adăugând în acelaşi timp un milion de locuri de muncă pe o perioadă de zece ani, mai scrie publicaţia citată.

Datoria publică a Ungariei se ridică la aproximativ 80% din PIB, iar bugetul a înregistrat un deficit de 4% din PIB anul trecut, în timp ce, anul acesta, economia maghiară se aşteaptă să afişeze o creştere modestă, după o scădere de 6,3% în 2009.

Un analiştii JP Morgan din Londra au precizat, într-un raport că, este important ca reducerile de taxe să fie introduse treptat, începând din 2011, pentru ca îndeplinirea obiectivului de deficit bugetar să fie relativ uşoară.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite