Guvernul francez intenţionează să organizeze consultări privind "abolirea"prostituţiei şi incriminarea clienţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prostituţia, care nu a reprezentat o prioritate în campania alegerilor prezidenţiale din Franţa, a devenit în prezent, una dintre problemele sociale definitorii ale noului Guvern socialist al lui Francois Hollande.

Guvernul francez plănuieşte ia în considerare incriminarea clientului, constând în plata unei amenzi şi pedeapsă cu închisoarea, relatează The Guardian în ediţia electronică.

Prostituţia, care nu a reprezentat o prioritate în campania alegerilor prezidenţiale din Franţa, a devenit în prezent una dintre problemele sociale definitorii ale noului Guvern socialist al lui Francois Hollande.

În iunie, ministrul Najat Vallaud-Belkacem, o femeie, a anunţat că vrea "abolirea prostituţiei" în Franţa şi Europa. "Obiectivul meu şi al Partidului Socialist (PS) este de a vedea prostituţia dispărând", declara ea.

Parlamentul anterior a adoptat deja o rezoluţie vizând "o societate fără prostituţie", însă subiectul dezbaterii actuale este dacă Guvernul poate "elibera" societatea de sexul contracost.

În Europa există doar câteva ţări în care clienţii lucrătorilor sexuali riscă închisoarea. În 1999, Suedia a devenit prima ţară care a adoptat o astfel de măsură, fiind urmată de Norvegia şi Islanda.

În prezent, socialiştii francezi se inspiră în legătură cu acest subiect din ţara pe care o consideră cea mai apropiată de poziţia lor, şi anume Marea Britanie, notează The Guardian.

Alte ţări vecine au abordări radical diferite, spre exemplu în Germania prostituţia fiind legală şi reglementată municipal, bordelurile de la frontiera cu Spania, ca cele din La Jonquera (Catalonia) fiind frecventate de clienţi francezi.

Guvernul estimează că în Franţa există aproximativ 20.000 de prostituate, dintre care între 5.000 şi 8.000 numai la Paris. Potrivit unui raport parlamentar de anul trecut, realizat de un parlamentar de dreapta şi unul din cadrul PS, care au propus incriminarea clientului, aproximativ 90% dintre prostituatele de pe stradă sunt străine, iar circa 80% dintre lucrătorii sexuali din Franţa sunt victime ale traficului sexual.

Dacă acum 20 de ani majoritatea prostituatelor de pe stradă erau franceze, în prezent ele sunt străine iar reţelele criminale sunt în creştere, implicând femei din Nigeria şi români care fac trafic cu albaneze sau moldovence.

De asemenea, statul este supus unor presiuni "să facă mai mult" împotriva traficului şi sclaviei sexuale. Unele grupuri de sprijin afirmă că femeile-victime ale traficului de fiinţe umane care cooperează cu autorităţile şi îi denunţă pe autorii abuzurilor la care sunt supuse nu primesc susţinere şi protecţie suficiente.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite