„Guvernul economic“ al UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe termen mediu, cesionarea de către Comisie a unei părţi din prerogativele sale este periculoasă.

Europa va ieşi cu onoruri din criza deschisă în urmă cu mai bine de un an de dificultăţile financiare ale Greciei? Improbabilă acum câteva luni, ipoteza nu mai este complet exclusă astăzi. „Pactul de competitivitate", propus partenerilor săi, în timpul summitului european de vineri, de Germania, susţinută de Franţa, ar putea fi un moment important în construcţia europeană.

Deşi expresia de „guvern economic" nu face parte din vocabularul în curs la Berlin, despre aceasta este de fapt vorba. Pactul urmăreşte să promoveze o serie de angajamente, cel puţin printre cei 17 din zona euro, dacă nu în întreaga Uniune. Acestea ar însemna o convergenţă a politicilor salariale, a impozitelor , a evoluţiei regimurilor de pensii, a datoriei publice etc.

Nu se mai pune problema unei întoarceri către sine a Germaniei. Din contră, cancelarul Angela Merkel vrea să joace un rol important în consolidarea uniunii economice şi monetare. Iniţiativa ei ridică totuşi mai multe întrebări.

Putem în primul rând contesta conţinutul „Pactului pentru Competitivitate". Faptul că echilibrul sistemelor de pensii ar fi bun pentru finanţele publice este evident, dar ridicarea la 67 de ani a vârstei de pensionare ar fi favorabilă competitivităţii unei ţări, după cum sugerează Germania, nu.

Al doilea tip de rezervă se referă la preluarea conducerii operaţiunilor. Germania şi Franţa trec peste Comisia Europeană, retrogradată la rolul de expert. Ocazional, această unitate franco-german poate fi benefică. Pe termen mediu, cesionarea de către Comisie a unei părţi din prerogativele sale este periculoasă.

O a treia rezervă: competitivitatea UE nu este limitată la suma competitivităţilor naţionale. Este principiul însuşi al construcţiei europene. Unde sunt marile proiecte europene de infrastructură, în special în domeniul energiei, care ar permite Uniunii să fie mai competitivă? Nu merită acestea, de asemenea, să fie incluse în pact?

În ciuda acestor semne de întrebare, nu putem fi decât mulţumiţi că putem vedea politicienii reluând controlul situaţiei şi nu numai făcând pe pompierii. Proiectul de pact este un bun început pentru o coordonare necesară a politicilor economice în zona euro. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite