Guvernul moldovean renunţă la referendumul privind alegerea preşedintelui

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alianţa pentru Integrare Europeană (AIE) a renunţat pentru moment la organizarea unui referendum constituţional privind simplificarea procedurii de alegere a preşedintelui Republicii Moldova, relatează Info-Prim Neo, în pagina electronică.

Data unui nou scrutin pentru desemnarea preşedintelui va fi stabilită la prima şedinţă a sesiunii parlamentare primăvară-vară, care va avea loc pe 16 februarie. Anunţul a fost făcut, vineri seara, în cadrul emisiunii "Bună Seara", la postul naţional de televiziune Moldova 1, la care au participat liderii AIE.

Preşedintele Partidului Democrat (PDM), Marian Lupu, a menţionat că soluţia pentru depăşirea crizei politice se reduce la alegerea şefului statului. "Noi am discutat şi am analizat care sunt şansele pentru un final de succes al acestui referendum. Păstrăm ideea desfăşurării unui asemenea referendum ca un proiect de termen mediu pe perioada cadenţei Parlamentului", a declarat Lupu. Până acum alianţa nu a discutat vreo candidatură la preşedinţie, a mai spus liderul democrat.

Preşedintele Partidului Liberal-Democrat, premierul Vlad Filat, a declarat că această decizie este o cale de a rezolva problemele existente. Totuşi, Filat a apreciat că este nevoie de modificarea Constituţiei în perspectivă.

Preşedintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, a dat de înţeles că partidul său nu a fost de acord cu această soluţie, dar s-a conformat deciziei colegilor din AIE. Ghimpu a menţionat că oricum mecanismul de alegere a preşedintelui trebuie modificat.

Ideea unui referendum, care urma să aibă loc cel târziu în aprilie, a fost anunţată de liderii AIE la 15 ianuarie.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite