Guvernul ungar va aloca 15 milioane de euro unor universităţi maghiare din Transilvania

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul ungar va aloca, în următorii ani, patru miliarde de forinţi (aproape 15 milioane de euro) pentru universităţile Sapientia şi Partium din Transilvania, a anunţat, miercuri, la Târgu Mureş, premierul Ungariei, Viktor Orban.

Premierul Ungariei a participat, miercuri, la deschiderea anului universitar la Universitatea "Sapientia" din Târgu Mureş, ocazie cu care a semnat acordul de principiu privind colaborarea între Guvernul Ungariei, Fundaţia Sapientia, Universitatea Sapientia şi Universitatea Creştină Partium din Oradea, pentru dezvoltarea învăţământului superior de limba maghiară din Transilvania.

Viktor Orban a spus că suma alocată printr-o decizie a Guvernului Ungariei pentru a fi pusă la dispoziţia universităţilor din Transilvania până la sfârşitul anului 2014 se ridică la patru miliarde de forinţi - echivalentul a aproape 15 milioane de euro - şi reprezintă "un mare succes şi pentru Ungaria", care "prin acest acord dovedeşte că e în stare să înfiinţeze şi să menţină, să ajute" învăţământul universitar maghiar situat "şi în afara graniţelor ţării".

"Acest acord nu conţine date exacte, ci scopuri şi principii bine stabilite", a arătat Orban.

Rectorul Universităţii Sapientia, Laszlo David, a declarat ulterior că suma va fi folosită, în următorii trei ani, de Universităţile Sapientia şi Partium, unde învaţă peste 3.000 de studenţi, informează Mediafax.

Sumele vor fi direcţionate de Universitatea Sapientia pentru continuarea investiţiei în clădirea universităţii din Cluj-Napoca, pentru realizarea unui cămin studenţesc cu 240 de locuri la Târgu Mureş şi extinderea spaţiului universitar de la Miercurea Ciuc cu laboratoare de biotehnologie.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite