Guvernul britanic vrea să pună ordine în sectorul bancar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

"A face curăţenie" la băncile discreditate, care-şi tratează prost clienţii, este pentru guvernul britanic o prioritate la fel de mare ca şi reducerea datoriei naţionale, a declarat premierul David Cameron.

Premierul britanic şi-a exprimat furia după ce primele patru mari bănci britanice - Barclays, HSBC, Lloyds TSB şi Royal Bank of Scotland - şi-au recunoscut vina de a fi vândut produse financiare la dobânzi imposibil de plătit către mii de întreprinderi mici.

Mervyn King, guvernatorul Băncii Angliei, a condamnat "răul tratament aplicat clienţilor" şi "manipularea înşelătoare" care, spune el, caracterizează modul de lucru al principalelor bănci. Stephen Hester, directorul executiv al RBS, a fost de acord să renunţe la bonusul său pentru acest an, după ce clienţii băncii nu şi-au putut accesa conturile săptămâna trecută.

Bob Diamond, directorul executiv al Barclays, a ignorat solicitările privind demisia sa după ce premierul David Cameron a arătat că nu-l susţine. Un investitor major al Barclays a ameninţat cu acţionarea în justiţie a consiliului de administraţie al băncii dacă Bob Diamond nu returnează bonusurile primite.

Manipularea ratei dobânzilor

Barclays a primit o amendă-record de 290 milioane de lire după ce a recunoscut că a conspirat la aranjarea ratelor globale ale dobânzilor. Manipularea ratei Libor ar fi produs pierderi de până la 30 de miliarde de lire clienţilor, oamenilor de afaceri şi investitorilor.
Potrivit cotidianului "Daily Telegraph", "aranjarea" ratei Libor ar putea însemna că băncile au supt de la contribuabili sute de milioane de lire prin manipularea taxelor pe care acestea le-au plătit pentru asistenţă guvernamentală în 2008 şi 2009.

Ed Miliband, liderul laburist, a cerut o anchetă independentă privind comportamentul băncilor. Premierul Cameron a respins această solicitare, dar a spus că este vital ca anchete ale organelor de reglementare şi anchete penale să se desfăşoare acolo unde există probe şi să-I tragă la răspundere pe cei responsabili.

"Sper că toată lumea înţelege că ceva merge foarte prost în industria bancară britanică şi că trebuie să îndreptăm lucrurile", a spus Mervyn King, guvernatorul Băncii Angliei. "De la niveluri foarte mari ale compensaţiilor până la tratamentul prost al clienţilor şi la manipularea înşelătoare a ratelor uneia sau mai multor dobânzi importante.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite