Guvern de salvare naţională în Egipt

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Conducătorii militari egipteni au convenit asupra formării unui guvern de salvare naţională, precum şi să accelereze procesul către alegerile prezidenţiale, relatează BBC.

Delegaţii de la reuniunea de criză dintre grupurile politice şi armată au spus că alegerile parlamentare de săptămâna viitoare vor merge înainte după cum era programat. Alegerile prezidenţiale vor avea loc până la sfârşitul lui iunie 2012, cerere-cheie a protestatarilor.

Cel puţin 30 de persoane au fost rănite în ciocnirile dintre forţele de securitate şi protestatari în centrul capitalei egiptene . Violenţele de marţi marchează a patra zi consecutivă de confruntări între forţele de securitate şi manifestanţi, care au loc cu câteva zile înainte de alegerile parlamentare din 28 noiembrie.

Bilanţul după patru zile de proteste este de peste 24 de morţi şi aproape 1800 de răniţi. Cabinetul egiptean şi-a înaintat demisia Consiliului Suprem al Forţelor Armate în urma violenţelor care amintesc de cele ce au marcat revolta împotriva lui Hosni Mubarak la începutul acestui an.

Ministrul justiţiei, Mohamed Abdelaziz al-Juindy, a explicat că gestul de a părăsi guvernul a fost motivat de împotrivirea faţă de folosirea forţei asupra demonstranţilor. „Am demisionat din cauza evenimentelor din Piaţa Tahrir, din cauza responsabilităţii politice", a spus al-Juindy.

Conducerea militară a ţării a acceptat demisia în masă a guvernului la scurt timp după ce Biroul prim-ministrului a anunţat că şi-a depus demisia, a declarat un purtător de cuvânt al Consiliului Suprem al Forţelor Armate. Câteva momente mai târziu însă, un purtător de cuvânt al premierului Essam Sharaf a spus că demisia încă nu este în vigoare.

Bursa egipteană, pierderi de miliarde

Bursa de valori egipteană a încetat maţi vânzările după prăbuşirea indicelui ECX30 cu 4,5%. Din cauza crizei politice acute şi ciocnirilor din centrul capitalei Cairo bursa suferă pierderi colosale. După prima jumătate de oră a vânzărilor au fost înregistrate pierderi de 7,5 miliarde de lire egiptene (peste 1 miliard de dolari). În total, ieri, s-au înregistrat pierderi de două miliarde de dolari.
Pentru prima oară în ultimele 10 luni a scăzut cursul monedei naţionale, depăşind nivelul critic de şase lire pentru un dolar.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite