Guvern de coaliţie în Polonia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liberalii au ajuns la o înţelegere cu Partidul Ţărănesc, în timp ce preşedintele Kaczynski "le-a promis" zile grele Platforma Civică (PO), victorioasă la alegerile legislative din

Liberalii au ajuns la o înţelegere cu Partidul Ţărănesc, în timp ce preşedintele Kaczynski "le-a promis" zile grele

Platforma Civică (PO), victorioasă la alegerile legislative din Polonia, şi Partidul Ţărănesc Polonez (PSL) au încheiat un acord pentru formarea unei coaliţii guvernamentale, a anunţat liderul liberal Donald Tusk, viitorul premier.

La alegerile parlamentare anticipate din 21 octombrie, Platforma Civică a învins Partidul Lege şi Justiţie al fraţilor Kaczynski. În urma rezultatelor, liberalii au obţinut 209 locuri din cele 460 ale Dietei. Coaliţia cu PSL le va asigura o majoritate de 240 de locuri.

Demisia actualului executiv va avea loc la 5 noiembrie, la prima şedinţă a noului parlament. Apoi, şeful statului va desemna noul premier. "În cele 24 de ore care vor urma propunerii, voi fi pregătit să-i prezint schema precisă a viitorului guvern", a precizat Donald Tusk.

Momentan, PSL a primit trei posturi, cel mai important fiind cel al economiei, care îi va reveni preşedintelui partidului, Waldemar Pawlak. Acesta a fost premier în două rânduri, la începutul anilor "90. Ministru de externe va fi propus Radoslaw Sikorski, fost ministru al apărării în cabinetul conservator în exerciţiu, demis după un conflict cu premierul Jaroslaw Kaczynski.

Lech Kaczynski va folosi dreptul de veto

Aşa cum era de anticipat, coabitarea dintre noul guvern şi preşedintele conservator se anunţă dificilă, Lech Kaczynski declarând ieri că va folosi dreptul de veto împotriva unor proiecte.

Într-un interviu acordat cotidianului "Rzeczpospolita", Lech Kaczynski a criticat poziţia liberalilor faţă de refuzul Poloniei de a semna Carta drepturilor fundamentale, în condiţiile în care guvernul în exerciţiu a decis să nu semneze acest document. Şeful statului a mai precizat că are rezerve cu privire la candidatura lui Radoslaw Sikorski pentru funcţia de ministru de externe.

Lech Walesa, propus ambasador în SUA

Donald Tusk i-a propus fostului preşedinte şi lider al mişcării Solidaritatea, Lech Walesa, să fie ambasadorul Poloniei la Washington, scrie cotidianul "Metro". "M-am întâlnit cu Tusk şi am primit cu entuziasm propunerea", a declarat Walesa. El a mai precizat că a dorit întotdeauna să ajute autorităţile de la Varşovia în domeniul politicii extertne, dar nimeni nu a apelat la experienţa lui.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite