Gulagurile nord-coreene, tot mai pline

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cum se poate dovedi existenţa gulagurilor secrete, ascunse în munţii din Coreea de Nord?

Amnesty International a publicat nu doar mărturia foştilor deţinuţi, dar şi fotografii din satelit a lagărelor de concentrare unde peste 200.000 de prizonieri politici sunt condamnaţi la sclavie. Lagărele au fost fotografiate şi în urmă cu 10 ani, iar acum s-a observat că au continuat să se extindă şi să fie tot mai înţesate de deţinuţi politici, în timp ce dictatorul Kim Jong-Il se pregăteşte să predea puterea fiului său mai mic Kim Jong-ONU.

Sclavie, şobolani, tortură

Amnesty  a intervievat cincisprezece foşti deţinuţi şi gardieni, care au reuşit să fugă din Coreea de Nord. Povestirile lor completează tabloul ororilor. Toţii au declarat că au fost supuşi torturii şi condiţiilor inumane. Unii dintre foştii ocnaşi au afirmat că mâncarea era atât de puţină încât au fost nevoiţi să mănânce şobolani, râme sau boabe de porumb din fecale de animale pentru a supravieţui. Mai mult, toţi erau obligaţi să asiste la execuţii ale tovarăşilor lor de muncă, iar dacă luau parte la îngroparea acestora primeau un plus de hrană.

Ziua de muncă începea la ora 4 dimineaţa şi se termina la 8 seara, după care urmau două ore de educaţie ideologice. „Dacă nu memoram 10 principii etice, nu primeam permisiunea să dormim", susţine un alt deţinut fugar. Potrivit unui fost prizonier, 40% din deţinuţi au murit de foame între 1999 şi 2001. Amnesty spune că sute de deţinuţi mor în fiecare an, victime ale torturii şi ale climatului polar din timpul iernii din zona lagărelor.

200.000 de deţinuţi politici sunt condamnaţi la o adevărată sclavie în lagărele din Coreea de Nord.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite