Grupul de la Vişegrad se militarizează

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Miniştrii Apărării din Grupul de la Vişegrad (Cehia, Ungaria, Slovacia şi Polonia), desfăşurată au decis să creeze un corp comun de armată.

Formaţiunea militară va deveni operaţională începând din 2016. Conducerea va fi rotativă, prima ţară însărcinată urmând să fie Polonia, informează agenţia ungară MTI. Miniştrii Apărării au decis că militarii Grupului vor trebui să participe până atunci la exerciţii, sub auspiciile Forţei de reacţie a NATO. Cheltuielile vor fi suportate în comun.

Potrivit unei analize Stratfor, decizia Grupului ar fi un prim pas către militarizarea acestei organizaţii regionale care, după ce ţările membre respective s-au integrat în NATO şi UE, a fost mai puţin activă. Se pare însă că o renaştere a ameninţării comune a forţei militare ruse în Europa centrală şi de est i-a obligat pe membrii Grupului la o colaborare militară mai strânsă.

Grupul de la Vişegrad apreciază că nu toate statele europene împărtăşesc temerile lor cu privire la intenţiile Rusiei la graniţele lor din Est. Iar faptul că Polonia va prelua comanda corpului de armată este deosebit de important. Varşovia preia în iunie preşedinţia UE şi a declarat că în această perioadă prioritatea ei va fi întărirea capacităţii militare a UE.

Ca o primă consecinţă, premierul Vladimir Putin a venit pe nepusă masă la Bratislava, sub pretextul de a urmări un meci de hochei pe gheaţă cu Canada. S-a întâlnit însă şi cu preşedintele Ivan Gasparovici, cu care a discutat probabil despre crearea "armatei Vişegrad", scrie Stratfor.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite