Grupul de la Visegrad doreşte o apărare comună. mai eficientă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul polonez Donald Tusk, a cărui ţară a preluat de la 1 iulie, pentru un an, preşedinţia Grupului de la Vişegrad, (Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria) a anunţat că are în vedere două obiective prioritare: armonizarea poziţiilor celor patru state membre în abordarea problemelor din cadrul Uniunii Europene şi întărirea colaborării pentru apărarea spaţiului propriu.

Fundamentul mai strânsei colaborări a celor patru îl reprezintă domeniul denumit „smart defence" (apărarea inteligentă), parte componentă a strategiei NATO.

Avenit timpul, a spus premierul polonez, ca utilizarea comună a resurselor Alianţei să nu se regăsească doar în acorduri puse pe hârtie ci „ să funcţioneze ca un proiect real de apărare care să intensifice în mod concret posibilităţile de protejare" a spaţiuljui propriu.

Smart Defence Initiative (Iniţiativa apărării inteligente)a fost unul dintre aspectele abordate şi la recentul summit al NATO de la Chicago şi este un mijloc important pentru menţinerea şi sporirea capacităţilor de apărare colective şi naţionale .

Potrivit miniştrilor apărării din Grupul de la Visegrad, cele patru ţări vor contribui la Smart Defence prin angajamente individuale concrete în multiple domenii cum ar fi apărarea chimică, biologică, rqadiologică şi nucleară, pregătirea controlorilor de zbor şi piloţilor de elicoptere, prin folosirea facilităţilor existente în cele patru ţări ca centre de instrucţie şi antrenament.

Încă anul trecut, statele grupului de la Visegrad au scos în evidenţă necesitatea întăririi apărării comune în condiţiile existenţei unor ameninţări specifice regiunii.

Armonizarea poziţiilor celor patru în raporturile cu UE devine pentru preşedinţia poloneză o prioritate, aceasta însemând concret menţinerea sistematică a întâlnirilor şi consultările cu specialiştii înaintea reuniunilor UE la nivel înalt, urmând să se insiste pentru menţinerea în cadrul bugetelor uniunii în perioada 2014-2020, a fondurilor de coeziune şi unificării politicilor regionale, având în perspectivă fundamentarea colaborării ansamblului regional central-european.

Preşedinţia poloneză atrage atenţia şi asupra necesităţii reducerii dependenţei de resursele energetice ruseşti, crearea gazoductului nord-sud care ar permite diversificarea surselor energetice şi exportul energetic.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite