Gruparea Al-Qaida este mai puternică decât oricând

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Documente clasificate avertizează în legătură cu un posibil atac terorist asupra Statelor Unite Al-Qaida este mai puternică decât în trecut, atingând cel mai înalt nivel din ultimii

Documente clasificate avertizează în legătură cu un posibil atac terorist asupra Statelor Unite

Al-Qaida este mai puternică decât în trecut, atingând cel mai înalt nivel din ultimii şase ani, de la atentatele din 11 septembrie. Aceasta este concluzia unui raport secret emis de guvernul SUA. În ciuda campaniilor militare şi acţiunilor de combatere a terorismului, Al-Qaida şi-a redobândit forţele, găsind refugiu în zonele tribale din Pakistan.

Noul raport sprijină avertismentele lui Michael Chertoff, secretar american pentru securitate internă, privind ameninţările serioase din partea Al-Qaida şi vulnerabilitatea Statelor, în ciuda măsurilor de securitate suplimentare care au urmat atacurilor din 2001. Chertoff a anunţat totuşi că nu există "informaţii specifice, credibile" în legătură cu un atac terorist iminent asupra SUA. Recent, autorităţile responsabile de combaterea terorismului şi-au exprimat temerile în legătură cu un posibil atac pe teritoriul american.

Îngrijorare la nivel înalt

La cererea Casei Albe, FBI a creat un grup special de agenţi care investighează posibile piste, în încercarea de a preîntâmpina agresiunile teroriste. Într-o declaraţie oficială, liderul majorităţii democrate din Senat, Harry Reid, consideră că "nu e o surpriză faptul că Al-Qaida s-a reorganizat", având în vedere încăpăţânarea lui Bush, care ţine trupele americane ancorate în războiul civil din Irak, în loc să lupte cu adevăratul inamic.

Securitatea SUA, sub semnul întrebării

O echipă de anchetatori sub acoperire a reuşit, folosindu-se de o firmă-fantomă, să obţină licenţa de la Comisia de Reglementare Nucleară. Aceasta le-ar fi permis să cumpere materialele radioactive necesare pentru a confecţiona aşa-numita "bombă murdară". Autorităţile CRN nu au vizitat sediul companiei, nici nu au încercat să vorbească cu reprezentanţii firmei. În doar 28 de zile, ei au eliberat licenţa doar pe baza unui cod poştal. Anchetatorii au reuşit, astfel, să demonstreze că măsurile de securitate menite să împiedice ca materialele radioactive să ajungă în mâinile cui nu trebuie sunt insuficiente. "Efectele economice şi psihologice ale detonării unei bombe murdare pe teritoriul american ar fi devastatoare", este de părere Norm Coleman, senator republican, susţinător al iniţiativei de a investiga riscurile ameninţărilor nucleare. În replică, reprezentanţii comisiei spun că anchetatorii au obţinut licenţa cu uşurinţă, pentru că materialele respective prezentau un grad scăzut de ameninţare. Încă din 2003, experţii au recomandat ca licenţele de achiziţionare a materialelor radioactive să se elibereze doar în urma unei inspecţii şi a verificării aplicantului.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite