Grevă generală în Italia împotriva măsurilor guvernului Berlusconi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sute de mii de italieni au ieşit vineri pe străzi, pentru a participa la o grevă generală împotriva măsurilor de austeritate propuse de Guvern, care, potrivit organizatorilor protestelor, îi afectează foarte mult pe muncitori şi îi ating pe cei înstăriţi.

Greva va afecta toate domeniile de activitate din ţară, de la transport, la teatre, ferme şi fabrici. Chiar şi înmormântările de la cimitirele publice ar urma să fie amânate, în condiţiile în care manifestanţii speră să îi trimită un mesaj puternic de dezaprobare premierului Silvio Berlusconi.

Cel mai mare sindicat din ţară, CGIL, a convocat greva pentru a cere Guvernului să refacă bugetul şi să redistribuie reducerile de cheltuieli mai echitabil.

Înţelegem că Italia trebuie să îşi reducă deficitul, dar bugetul Guvernului este incorect şi deprimant, a declarat Susana Camusso, unul dintre liderii CGIL, transmite Reuters.

Timp de doi ani, în loc să aplice un plan, Guvernul a negat că există o criză, a adăugat acesta.

Proteste faţă de guvern ar urma să aibă loc în fiecare oraş important din Peninsulă.

După luni de zile în care le-a spus italienilor că nu au de suferit de pe urma crizei elene, cabinetul lui Berlusconi a aprobat în mai un plan de austeritate în valoare de 25 de miliarde de euro, care include reduceri de fonduri pentru administraţiile locale şi îngheţarea salariilor bugetarilor.

Trezoreria italiană a precizat săptămâna aceasta că se aşteaptă ca aceste măsuri să reducă PIB-ul cu 0,1% anul acesta şi cu 0,2% în 2011 şi 2012.

Majoritatea angajaţilor din sectorul privat vor face grevă timp de patru ore, în timp ce bugetarii nu vor munci întreaga zi, pentru a-şi subliniat nemulţumirea.

Potrivit sondajelor, majoritatea italienilor cred că reducerile de cheltuieli nu sunt distribuite corect, iar promisiunea guvernului privind reducerile salariale pentru parlamentari nu le-a schimbat acest punct de vedere.

Primari din întreaga ţară şi-au băgat capetele în spânzurători la o demonstraţie din Roma, de săptămâna aceasta. Ei au declarat că o reducere a finanţelor locale nu le va mai permite să ofere nici măcar o asistenţă socială minimă copiilor, bătrânilor şi persoanelor cu dizabilităţi.

Reprezentanţii a aproximativ 20 de regiuni din Italia au dat un ultimatuml Guvernului: fie schimbă bugetul, fie autoritatea centrală va trebui să preia o parte din responsabilităţile administraţiilor locale, precum întreţinerea drumurilor.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite