Greva scenariştilor la Hollywood

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Hollywoodul va trebui să găsească o rezolvare pentru nemulţumirile autorilor care îi asigură serialele de succes sau producţiile de mare buget Scenariştii de televiziune şi de film

Hollywoodul va trebui să găsească o rezolvare pentru nemulţumirile autorilor care îi asigură serialele de succes sau producţiile de mare buget

Scenariştii de televiziune şi de film pentru marele ecran, reuniţi în sindicatul Writers Guild of America (WGA), au decis să intre în grevă. Cauza: drepturile de autor, pe care le socotesc prea mici, mai ales cele pentru noile suporturi de difuzare (internet, telefoane mobile etc.)

Miercuri seara, la câteva ore de la expirarea vechilor contracte pentru drepturile scenariştilor, WGA a părăsit masa negocierilor. Greva a fost decisă a doua zi în timpul unei reuniuni cu uşile închise, care a avut loc la Los Angeles.

Autorii beneficiază de susţinerea influentului sindicat al actorilor (Screen Actors Guild), dar cei 150.000 de membri ai acestuia nu vor face grevă.

Talk-show-urile, primele victime

Anunţul grevei scenarişilor nu i-a surprins pe producători, care par dispuşi la negocieri. "Suntem gata să acceptăm o întâlnire şi să încheiem un contract în weekend", explică Nick Counter, preşedinte al Asociaţiei Producătorilor de Film (AMTP).

Trebuie spus că au proaspătă în memorie o altă grevă: în 1988, WGA a impus noi drepturi de autor după o luptă de cinci luni, care a produs pierderi de sute de milioane de dolari industriei cinematografice şi televiziunilor americane.

Primele producţii afectate vor fi talk-show-urile de seară sau din weekend, cum ar fi celebrul "Tonight Show with", al lui Jay Leno, ori "Saturday Night Live". În lipsa autorilor însărcinaţi să le alimenteze conţinutul, aceste emisiuni vor trebui să programeze reluări. Dar sunt şi cazuri fericite, cum ar fi cel al serialelor "Lost" sau "Desperate Housewives", ale căror scenarii sunt scrise cu mult timp înainte, având episoade turnate până la sfârşitul anului.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite