Grevă generală în Spania

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O grevă generală de 24 de ore care denunţă reforma în domeniul muncii şi politica de austeritate a Guvernului de dreapta a început joi dimineaţa în Spania. Pichete de grevă au fost organizate în faţa întreprinderilor, în timp ce transporturile sunt şi ele afectate.

Purtând steaguri de culoarea roşie şi pancarte pe care se putea citi "Reforma muncii, NU" sau "Grevă generală", unele grupuri de sindicalişti au ieşit pe stradă, în timp ce altele se instalau la porţile întreprinderilor, ale pieţei de vânzare angro din Madrid sau principalelor staţii ale mijloacelor de transport în comun.
În timp ce sindicatele deja anunţau un "imens succes", Ministerul de Interne informa că 33 de persoane au fost arestate, iar cinci poliţişti uşor răniţi în cursul unor incidente minore.
Această zi de grevă generală, organizată la apelul marilor sindicate Comisiones Obreras (CCOO) şi UGT, este cea de a şasea de la restabilirea libertăţilor sindicale, în 1977. Precedenta grevă generală a avut loc pe 29 septembrie 2010, sub Guvernul socialist.
Aproximativ 100 de manifestaţii sunt prevăzute în toată ţara. Asigurarea unui nivel minim de servicii, rezultat în urma unui acord între sindicate şi puterea publică, urmează să permită o funcţionare redusă a mijloacelor de transport în comun, spre exemplu la nivelul de 30% dintre metrouri şi autobuze în Madrid.

Sindicatele protestează faţă de reforma muncii anunţată pe 11 februarie de către Guvern şi deja aflată în vigoare, destinată să combată un nivel record al şomajului, de 22,85% din populaţia activă.

În opinia lor, singurul efect al acestei reforme va fi să agraveze acest flagel, în timp ce Guvernul pregăteşte desfiinţarea a 630.000 de locuri de muncă în 2012 şi un nivel al şomajului de 24,3% la sfâşitul anului.

Guvernul lui Mariano Rajoy, aflat la putere de 100 de zile, apreciază că această grevă are loc într-un moment delicat, în contextul în care Consiliul de Miniştri urmează să prezinte vineri bugetul ţării pentru 2012, marcat de importante măsuri de austeritate destinate reducerii deficitului public cu 8,51% la sfârşitul lui 2012, la un nivel de 5,3% în acest an.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite