Greva feroviarilor pune Franţa pe butuci

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reforma pensiilor, promovată de preşedintele Sarkozy, a provocat protestul. Parisul a fost cel mai afectat. Prima confruntare socială de anvergură pentru "cuplul" Sarkozy-Fillon, greva

Reforma pensiilor, promovată de preşedintele Sarkozy, a provocat protestul. Parisul a fost cel mai afectat.

Prima confruntare socială de anvergură pentru "cuplul" Sarkozy-Fillon, greva feroviarilor francezi, a dat, ieri, peste cap traficul feroviar din întreaga Franţă. Feroviarii protestează faţă de reforma regimurilor speciale de pensionare promovate de guvern.

La apelul celor opt federaţii sindicale din transport au răspuns, potrivit AFP, circa 75% din salariaţi, un procent de participare ieşit din comun. Protestului feroviarilor li s-au raliat şi federaţiile sindicale din energie şi ale funcţionarilor publici. Societatea feroviară franceză SNCF a permis doar unui număr de 46 de TGV-uri (trenuri de mare viteză) din circa 700 să circule în reţeaua naţională, între Paris şi provincie. Niciunul nu a plecat însă din sau spre Paris-Nord.

Opt trenuri Eurostar (Paris-Londra), din totalul de zece, şi şase de tip Thalys (Paris-Bruxelles, Paris-Amsterdam, Paris-Koln) din zece au avut voie să circule ieri. În rest, traficul regional a fost perturbat în toate regiunile ţării. Traficul aerian a fost şi el afectat, niciun tren nu a circulat între Paris şi aeroportul Roissy Charles de Gaulle.

Cei care au avut cel mai mult de suferit au fost parizienii.
Aceştia au fost nevoiţi să se bulucească la singura linie de metrou "validă" din capitala Franţei sau să apeleze la biciclete, traficul rutier dovedindu-se infernal din cauza aglomeraţiei.

Ce presupune reforma pensiilor

Reforma regimurilor speciale, de care beneficiază 500.000 de salariaţi (1,1 milioane de pensionari), din cei 18 milioane de salariaţi din sectorul privat, şi care permite încetarea activităţii, pentru anumite profesii, începând cu vârsta de 50 de ani, prevede o prelungire a duratei de cotizare până în 2012 la 40 de ani, faţă de 37,5 ani, cât e în prezent. Numărul de pensionari a crescut, astfel, în Franţa, iar guvernul susţine că această reformă este indispensabilă pentru a salva sistemul de pensii. Sindicatele sunt însă hotărâte să constrângă guvernul să participe la noi negocieri.

Precedentul 1995

Franţa a mai fost confruntată cu un megaprotest sindical în 1995, declanşat tot de un pachet de reforme similare propus de guvern. În faţa determinării sindicatelor şi a spectrului paralizării economiei ţării, guvernul a fost nevoit să cedeze şi să abandoneze reformele.

Greviştii i-au tăiat curentul lui Sarkozy

"Victimă colaterală" a grevei, La Lanterne, reşedinţa preşedintelui Sarkozy de la Yvelines (lângă Versailles),
a rămas, ieri, fără curent electric. Pana a fost produsă intenţionat de federaţia sindicală CGT
mine şi energie, una dintre cele şapte federaţii din domeniul energetic, care s-a alăturat grevei declanşate de feroviari.Nicolas Sarkozy a petrecut deja câteva weekenduri la reşedinţa de vacanţă La Lanterne.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite