Grecii preiau moda coletelor cu bombă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Specialiştii pirotehnici greci au detonat ieri în mod controlat un colet-capcană care fusese trimis la ambasada Rusiei din Atena şi un altul trimis la ambasada Bulgariei din capitala elenă.

Tot ieri, o explozie de slabă intensitate a avut loc în faţa ambasadei Elveţiei din Atena. Potrivit poliţiei, personalul ambasadei elveţiene a aruncat în curte un colet considerat suspect, care a explodat fără să rănească pe cineva.

Un bărbat a fost arestat în apropierea ambasadei, imediat după deflagraţie. În timp ce posturile de televiziune efectuau transmisii în direct despre aceste incidente, pirotehniştii din cadrul poliţiei au trecut la detonarea controlată a unui alt pachet semnalat ca suspect de personalul de securitate al Parlamentului elen.

Această serie de incidente intervine după o zi de la arestarea a doi tineri greci, între care un anarhist căutat pentru extremism, acuzaţi că au încercat să trimită colete-capcană preşedintelui francez, Nicolas Sarkozy, dar şi ambasadelor Mexicului, Olandei şi Belgiei.

Tensiuni sociale

Aceste evenimente se produc într-un context social tensionat în Grecia, cu câteva zile înaintea unor alegeri locale cruciale pentru Guvernul socialist aflat la putere, care a aplicat un program nepopular de austeritate, pentru a diminua uriaşa datorie a ţării. Poliţia greacă se confruntă cu un activism de extremă-stânga şi anarhist, care, în ultimii ani, s-a aflat în spatele a zeci de atentate, majoritatea fără gravitate.

Mai multe guverne au înăsprit verificările după descoperirea, vineri, a celor două dispozitive explozive ascunse în cartuşe de imprimantă, trimise din Yemen către SUA şi interceptate în Dubai şi în Marea Britanie. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite