Grecia vrea să formeze un guvern antiausteritate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Partidul radical de stânga, Syriza, clasat al doilea în alegerile legislative de duminică, din Grecia, va încerca să construiască un guvern de coaliţie.

Conservatorii, clasaţi pe primul loc, cu 18,7%, care susţin împrumuturile de la UE şi FMI şi măsurile de austeritate aferente, au eşuat în încercarea de a forma guvernul.

 Liderul Syriza, Alexis Tsipras (38 de ani), a fost chemat ieri de preşedintele Greciei, Carolos Papoulias, care i-a dat trei zile, conform legii, pentru a realiza un cabinet. El a spus că va căuta să formeze o coaliţie de stânga care să respingă măsurile "barbare" ale acordurilor de împrumut . Dar analiştii susţin că este puţin probabil ca el să reuşească obţinerea unui sprijin parlamentar suficient. Eşecul conservatorilor a pus în lumină situaţia precară a Greciei. Ţara are nevoie de ajutoarele internaţionale pentru a se păstra pe linia de plutire, însă măsurile de austeritate au generat un val de furie din partea alegătorilor. 

„Am făcut tot ce am putut, dar a fost imposibil", a spus liderul conservator, Antonis Samaras. El a fost refuzat de Syriza şi de Stânga Democratică, în timp ce grupul naţionalist Grecii Independenţi şi Partidul Comunist au refuzat chiar şi o întâlnire. Al treilea clasat, Pasok, a fost de acord să coopereze, dar numai în cazul în care şi celelalte partide de stânga se alăturau.  Cancelarul german, Angela Merkel, principalul susţinător al austerităţii pentru  ieşirea din criză, a declarat că „e de importanţă crucială" ca Grecia să păstreze calea reformelor. 

Jurnalistă ameninţată de extremişti 

Organizaţiile internaţionale privesc cu îngrijorare situaţia politică din Grecia, din cauza tratamentului aplicat jurnaliştilor de către partidul de extremă dreapta Zori de Aur, care a câştigat 7% din voturi şi va intra în Parlament. Jurnalista greacă Xenia Kounalaki, care a scris un articol despre acest partid în săptămânalul german „Der Spiegel", a fost ameninţată, „să-şi păzească spatele", într-un material postat pe site-ul acestui partid considerat neonazist. 

La o conferinţă de presă a partidului, jurnaliştilor li s-a ordonat să se ridice în picioare la sosirea liderului Nikolaos Michaloliakos. Cei care au refuzat au fost scoşi din sală.  

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite