Grecia şi Spania pun la încercare Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Atena vrea prelungirea cu doi ani a termenului de îndeplinire a celui mai recent program de austeritate, iar Madridul ia în considerare o cerere pentru un ajutor suveran.

Premierul grec Antonis Samaras urmează să prezinte o propunere de reeşalonare a programului de austeritate în timpul unor întâlniri pe care le va avea săptămâna viitoare cu liderul german Angela Merkel, la Berlin, şi cu preşedintele francez François Hollande, la Paris. Această măsură ar fi menită, în opinia Executivului grec, să „îmbunătăţească sustenabilitatea datoriei ţării şi perspectiva de revenire la creştere economică", potrivit unui document obţinut de „Financial Times".

Grecia are dificultăţi să facă economii de 11,5 miliarde de euro, echivalentul a circa 5% din producţia naţională, în 2013-2014, în conformitate cu actualul program de salvare convenit cu Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional.

Mai încet cu austeritatea

Propunerea de extindere a planului de austeritate prevede reducerea mai lentă a cheltuielilor, pe parcursul a patru ani, până în 2016, şi un declin anual al deficitului bugetar cu 1,5 puncte procentuale, în loc de 2,5 puncte procentuale conform actualului acord.

Potrivit documentului, Grecia ar avea nevoie de finanţare suplimentară de 20 de miliarde de euro pentru susţinerea bugetului. Totuşi, autorităţile elene propun să identifice sursele de finanţare fără sprijinul partenerilor din zona euro.

Astfel, fondurile ar urma să fie obţinute prin intermediul împrumutului actual de la FMI, prin emisiuni de titluri de Trezorerie şi, posibil, prin amânarea plăţilor de rambursare a primului împrumut de la UE şi FMI, din 2016 în 2020. Economia Greciei s-a contractat cu 6,2% în trimestrul al doilea. În zona euro, declinul a fost de 0,2%, potrivit datelor Eurostat publicate marţi.

Madridul, la mâna BCE

Nici Spania nu stă prea bine. Comisarul pentru Afaceri Economice şi Monetare, Olli Rehn, a declarat într-un interviu acordat Bloomberg, că guvernul de la Madrid ia în considerare o cerere pentru un ajutor suveran. „Spania are o minte deschisă. Guvernul premierului Mariano Rajoy nu a luat o decizie. Suntem pregătiţi să acţionăm dacă va exista o solicitare", a spus Rehn. Premierul spaniol Mariano Rajoy a anunţat, marţi, că la începutul lunii septembrie se va întâlni la Madrid cu Angela Markel, în compania unui număr mare de oameni de afaceri germani şi spanioli, urmând ca în aceeaşi lună să facă o vizită la Roma, pentru discuţii cu premierul Mario Monti.

La sfârşitul acestei luni, Rajoy se va vedea şi cu preşedintele Consiliului European, Herman van Rompuy, pentru a-i explica poziţia Spaniei asupra Uniunii bancare şi asupra Uniunii fiscale.

Guvernul de la Madrid a indicat recent că lucrează cu autorităţile de la Bruxelles pentru deblocarea unui ajutor de urgenţă de 30 de miliarde de euro pentru băncile spaniole, în cadrul unui plan aprobat în iulie, destinat susţinerii sectorului financiar. O eventuală cerere de activare a ajutorului de urgenţă trebuie aprobat de Comisia Europeană, Banca Centrală şi statele membre ale zonei euro, potrivit Bruxellesului.

BCE este gata să reia achiziţionarea de bonduri spaniole de pe piaţa secundară, dar în condiţii stricte, în timp ce Germania este reticentă. Dar toate aceste măsuri sunt strâns legate de punerea în practică a Mecanismului de Stabilitate, care ar urma să înlocuiască fondul de susţinere a zonei euro, ceea ce implică paşi importanţi în ceea ce priveşte realizare uniunii fiscale şi uniunii monetare.

Au crescut creditele neperformante

Bancherii din Grecia au tras şi ei un semnal de alarmă. Aceştia spun că 20% din împrumuturile acordate pe piaţa elenă sunt neperformante, în condiţiile în care recesiunea şi valurile de reduceri bugetare au privat companiile şi populaţia de mijloacele de a rambursa împrumuturile.  La sfârşitul primului trimestru, rata creditelor neperformante era de 18,5%, de peste două ori mai mare faţă de nivelul de 9% raportat de băncile spaniole la sfârşitul lunii mai.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite