Grecia se gândeşte la recuperarea datoriilor istorice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Informaţiile despre intrarea în incapacitate de plată a Greciei se înteţesc, iar la Atena se ia în discuţie recuperarea datoriei istorice pe care o are Germania faţă de Grecia.

Germania ar datora Greciei nu mai puţin de 70 de miliarde euro, de circa opt ori cât tranşa pe care o aşteaptă acum Guvernul elen de la FMI, UE şi BCE pentru a evita falimentul de stat. La 6 aprilie 1941, Wehrmacht-ul Germaniei naziste a invadat Iugoslavia şi Grecia. Iar Atena a trebuit să suporte cheltuielile ocupaţiei hitleriste, care în 1942 ajunseseră la 2,5 miliarade de Reichsmark, notează „Die Welt". La aceasta se mai adaugă profiturile din exporturile greceşti, care au mers în bugetul Germaniei.

În plus, Banca naţională a Greciei a fost obligată să împrumute fără dobândă Al Treilea Reich, valoarea împrumutului atingând la 12 aprilie 1945 circa 476 de milioane de Reichsmark. Toate acestea calculate se ridică la 70 miliarde de euro.

România în plină criză a invocat şi ea „datoriile" germane

„Die Welt" aminteşte că Germania a plătit reparaţii de război şi avertizează că o returnare a miliaedelor ar provoca un precedent. În plină criză, în presa română s-a vehiculat şi informaţia că Germania datorează BNR peste 18 miliarde de euro, reprezentând datorii neachitate pentru un contract semnat în 1939.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite