Grecia scoate la închiriat vestigiile antice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Acropola din Atena, Partenonul şi templul din Delphi sunt printre monumentele antice care vor fi folosite în scop comercial de guvernul elen, care are nevoie de bani pentru a scoate ţara din criză.

Grecia, lovită grav de criză, recurge la vechea glorie pentru a-şi salva economia de la faliment. Ţara înglodată în datorii a decis să-şi exploateze trecutul, folosind vechile temple, considerate până acum prea sacre pentru a fi "pătate" prin exploatarea lor comercială. Comori arheologice, printre care acropolele şi Templul din Delphi, vor putea fi folosite ca platouri de filmare sau pentru şedinţe foto în scop publicitar, costurile fiind nu mai mari de 1.600 de euro pe zi.

Printr-un plan anunţat de autorităţi săptămâna trecută, echipele de producţie ale filmelor străine, agenţiile de publicitate şi alte structuri comerciale vor avea permisiunea de a desfăşura şedinţe foto în vechile temple din secolul al V-lea (î.Hr.) în speranţa că acest lucru va ajuta la strângerea de bani la bugetul de stat şi va ameliora imaginea Greciei pe plan extern. Totuşi, cunoscând sensibilitatea grecilor privind propria istorie, oficialii au avertizat că deschiderea acestor  temple va fi strict controlată. Ca urmare a valului de critici stârnit de acest anunţ în mass-media elenă, ministrul Culturii, Pavlos Geroulanos, a transmis pe Tweeter că nicio companie sau individ nu va primi „drepturi exclusive" asupra acestor vestigii culturale.

Presiuni din partea UE

Decizia urmează unor presiuni intense din partea Uniunii Europene şi Fondului Monetar Internaţional, organizaţiile care împrumută Grecia, ajutând-o să rămână pe linia de plutire. Temerile că ţara nu-şi va mai putea plăti datoriile cresc pe zi ce trece. Oficialii UE au pus piciorul în prag, spunând că a venit timpul ca aceste comori culturale să fie puse la lucru. Oficialii greci au fost de acord să iniţieze o legislaţie care să faciliteze accesul la aceste locuri sacre, coborând mult şi preţurile. Politicienii din Grecia şi din străinătate au afirmat mereu că aceste vestigii nu au fost folosite suficient, în ciuda faptului să sunt "cel mai puternic brand din lume". "Este în interesul nostru să arătăm ce avem de arătat", a declarat fostul ministru de Finanţe, Stefanos Manos.

Anterior, Consiliul Central de Arheologie din Grecia, una dintre cele mai puternice organizaţii din această ţară, a refuzat ferm să acorde acces la aceste vestigii antice, cu excepţia cercetărilor în scopuri ştiinţifice. Cererile privind organizarea de platouri de filmare au fost în general respinse sau acceptate numai în schimbul unor preţuri astronomice. Cum fotografii profesionişti nu au avut acces la ele, editurile nu publică poze contemporane cu aceste temple.

În cei 2.500 de ani de istorie, Acropola din Atena a fost închiriată numai regizorului Francis Ford Coppola şi actriţei greco-canadiene Nia Vardalos, pentru filmul "My Life in Ruins". La vremea aceea, Vardalos s-a plâns că a petrecut "o mulţime de timp şi energie" încercând să convingă autorităţile elene că acest lucru va fi spre binele ţării. Forţat să supravieţuiască cu numai 0,7% din bugetul naţional, Ministerul Culturii speră că aceste taxe vor ajuta la creşterea capacităţii de a îngriji aceste monumente care au fost grav lovite de criza economică prin care trece ţara. Fondurile pentru întreţinerea acestor temple au fost reduse cu peste 30% faţă de anul  2010.

Mulţi arheologi din Grecia au protestat faţă de această decizie şi spun că nu vor sta deoparte dacă vor constata că vestigiile antice sunt folosite în mod nepotrivit, scrie presa elenă.

1.600 de euro pe zi este suma contra căreia un monument antic va putea fi utilizat pentru şedinţe foto sau filmări.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite