Grecia îşi vânează şi-şi expune evazioniştii celebri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Atena a făcut publice numele mai multor evazionişti celebri care au fost inculpaţi. Printre ei – cântăreţi şi foşti sportivi.

Presate de Uniunea Europeană, autorităţile elene au declarat război evaziunii care golea vistieria statului. Fiscul de la Atena a făcut publice numele a nu mai puţin de 4.151 de greci care s-au sustras de la plata taxelor, păgubind statul cu aproape 15 miliarde  de euro, echivalentul a 0,7% din PIB-ul ţării. Cu toţii au fost inculpaţi.

Potrivit cotidianului „The Guardian", printre evazionişti se numără celebrul cântăreţ de muzică grecească Tolis Voskopoulos (71 de ani) şi fostul jucător de baschet Michael Misounof, care se pare că au fentat statul elen ani în şir.

100 de milioane de euro de căciulă

Nu şi-au achitat datoriile faţă de statul grec nici o serie de oameni de afaceri importanţi, unii dintre ei aflându‑se deja după gratii. Potrivit datelor prezentate de instituţiile de la Atena, 15 dintre inculpaţi s-au sustras de la plata a 100 de milioane de euro către stat (fiecare). Un alt evazionist a păcălit Fiscul grec cu nu mai puţin de 952 de milioane de euro.  „Nu mai este atât de uşor să faci evaziune fiscală în Grecia", a declarat George Pagoulatos, consilier al premierului Lucas Papademos.

O mică parte din ce s-a furat

Totuşi, suma anunţată este doar o parte mică din ce n-au plătit grecii la stat. Potrivit unui raport al Uniunii Europene, publicat în noiembrie 2011, Grecia a pierdut circa 60 de milioane de euro din taxele necolectate de la cetăţeni. Mulţi dintre oamenii de afaceri greci şi-au ascuns banii în conturi offshore.

Miza este mare: paguba provocată de evazionişti ar acoperi suma pe care trebuie s-o plătească statul grec în luna martie, însemnând 14,5 de miliarde de euro. Iar Guvernul de la Atena a pregătit din vreme acţiunea botezată de jurnalişti „name and shame" (numeşte-i şi fă-i de ruşine), modificând inclusiv legea privind dreptul la viaţa privată, care interzicea dezvăluirea numelor evazioniştilor. Efectul a fost cel scontat de autorităţile de la Atena: vestea a eclipsat agitaţia din zona euro legată de dublarea fondului de urgenţă destinat statelor aflate în dificultate.

Austriecii n-au încredere în greci

Nu i-a convins însă pe deplin pe europenii care trebuie să contribuie la salvarea Greciei. „Este clar că programul de austeritate al Greciei a luat‑o pe alte căi", a declarat şeful Eurogrup, Jean-Claude Juncker. Este adevărat că s-au luat anumite măsuri, dar cheltuielile la buget nu s-au diminuat deloc", a constatat şi ministrul austriac de Finanţe, Maria Fekter. 

4.151 de greci datorează statului elen 14,9 miliarde de euro, reprezentând impozitele neplătite.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite