Grecia are guvern nou cu miniştri vechi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fiindcă nu a reuşit formarea unui guvern de uniune naţională, premierul grec a decis să facă o rocadă între membrii cabinetului. Evangelos Venizelos, fostul ministru al Apărării, a fost mutat şef la Finanţe şi va avea dificila sarcină de a negocia cu creditorii ţării şi cu „indignaţii greci“.

Premierul grec Georges Papandreu a anunţat, ieri, formarea unui nou guvern. Cea mai aşteptată schimbare era cea de la Ministerul Finanţelor. Pentru acest post a fost preferat fostul deţinător al portofoliului de la  Apărare, Evangelos Venizelos, El l-a înlocuit pe Georges  Papaconstantinou. În vârstă de 54 de ani, Venizelos a ocupat mai multe posturi ministeriale în mai multe guverne socialiste anterioare (ministru al Justiţiei, al Dezvoltării şi purtător de cuvânt al Guvernului). Apărarea a fost încredinţată unui colaborator apropiat al premierului Papandreu, Panos Beglitis, până în prezent secretar de stat la Ministerul Apărării. Evangelos Venizelos va avea acum dificila sarcină de a negocia cu creditorii ţării şi cu  grecii care o ţin tot înt-o grevă şi protest. 

Decizia de a-l remania pe  Papaconstantinu era aşteptată. Deşi apreciat în străinătate, el era criticat de oficiali ai partidului socialist, aflat la putere, pentru că le-a impus austeritatea grecilor, pentru a obţine un ajutor financiar de la UE şi FMI. Papaconstantinu nu a fost lăsat pe dinafară, ci a primit Ministerul Mediului. Noul ministru al Afacerilor Externe este Stravos Lambrinidis, în vârstă de 49 de ani, care a fost şeful grupului parlamentar socialist grec în Parlamentul European.

Pericolul nu a trecut

În ciuda acestei remanieri, dar şi a declaraţiilor liniştitoare ale preşedintelui Franţei, Nicolas Sarkozy şi ale cancelarului german, Angela Merkel, în privinţa ajungerii la un consens pentru un nou plan de ajutorare a Greciei, cât mai curând posibil, „pieţele nu s-au liniştit".  „Lucrurile nu sunt nici măcar aşa cum par, ci mult mai grave, la Atena. Această ţară are mai puţin de 72 de ore până când îşi va semna singură falimentul, arată o analiza a Societe Generale. Grecia nu mai poate continua să menţină aparenţele, scriu specialiştii francezi. Luxemburghezul Jean-Claude Juncker, cel care conduce grupul miniştrilor de finanţe din Zona Euro, care se întrunesc mâine, a declarat că va fi o „tunsoare grea" pentru investitorii care au titluri de stat greceşti în caz de incapacitate de plată a acestei ţări. El este de părere că există riscul unei contagiuni către alte ţări europene.

Ziua de mâine, decisivă

Dacă mâine se decide neacordarea ajutorului pentru greci, atunci efectele asupra eurozonei, sau asupra monedei euro vor fi asemanatoare cu ceea ce s-a întâmplat la căderea băncii Lehman Brothers în SUA. Încă odată, la fel ca acum 2.000 de ani, soarta lumii occidentale, a demorcraţiilor vestice este pe cale să fie decisă de câţiva parlamentari aleşi de popor, la Atena, potrivit raportului Societe Generale.

Soluţia Fitch

Premierul Papandreu se luptă pentru a obţine aprobarea Parlamentului pentru un program de austeritate de 78 miliarde de euro. Valabil pe o perioada de 5 ani, pachetul de reduceri bugetare şi de privatizări, trebuie să intre în vigoare până în iulie pentru ca ţara să primească un nou pachet de ajutor de la UE. Agenţia de rating Fitch a oferit Băncii Centrale Europene o posibilă soluţie de compromis în criza datoriilor Greciei, care ar permite BCE să continue să accepte obligaţiuni elene drept garanţii pentru finanţarea ţării, potrivit  Reuters. Acordul privind un al doilea program de susţinere a Greciei este blocat şi de refuzul BCE de a accepta restructurarea obligaţiunilor suverane elene folosite drept garanţii în operaţiunile de împrumut, în eventualitatea unei incapacităţi de plată sau a unei incapacităţi de plată restricţionată.

Fitch susţine ca în cadrul unei iniţiative de tipul celei de la Viena ar retrograda ratingul de emitent al Greciei (issuer default rating) la „default restricţionat", dar ar menţine ratingul obligaţiunilor guvernamentale la nivelul „CCC". Iniţiativa de la Viena a reprezentat o componentă cheie a acordurilor de împrumut dintre FMI şi Ungaria, România, Letonia şi Serbia. Potrivit planului, marile grupuri bancare active în regiune s-au angajat public să-şi susţină subsidiarele din statele respective prin rostogolirea finanţărilor şi asigurarea de capital suplimentar în caz de necesitate. Ratingul „CCC" nu este în categoria recomandată pentru investiţii, dar nu împiedică BCE să accepte astfel de obligaţiuni drept garanţii.

Sarkozy şi Merkel caută soluţii pentru Atena

Sarkozy şi Merkel au discutat despre situaţia Greciei la Berlin



Cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez Nicolas Sarkozy au convenit, ieri, să caute o soluţie rapidă pentru a ajuta Grecia să facă faţă datoriei guvernamentale, cu participarea voluntară a creditorilor privaţi, relatează AFP. „Ne trebuie o soluţie cât mai rapid posibil", a declarat Angela Merkel, dar a refuzat să menţioneze o dată exactă, însă Nicolas Sarkozy a lăsat să se înţeleagă că trebuie găsită o soluţie înainte de luna august.  „Vrem ca sectorul privat să participe pe bază voluntară la planul de salvare a Greciei.

image

Vreau să insist asupra acestui lucru, nu există nicio bază legală pentru o participare obligatorie", a adăugat Merkel. „Acest lucru trebuie făcut în armonie cu Banca Centrală Europeană", a subliniat aceasta. Franţa, ca şi BCE, insistă de două săptămâni asupra caracterului voluntar al participării creditorilor privaţi - bancheri, asiguratori şi fonduri de investiţii - pentru a nu produce panică pe pieţele financiare.

Cu ochii pe agenţiile de rating

Autorităţile americane ar putea acuza de fraudă unele agenţii de rating pentru rolul jucat de acestea în derularea unor tranzacţii, cu obligaţiuni garantate prin ipoteci, care au contribuit la declanşarea crizei financiare, scrie „Wall Street Journal". Ancheta Comisiei pentru Bursă şi Valori Mobiliare din SUA privind aceste tranzacţii a fost extinsă şi la marile agenţii de rating, inclusiv Standard & Poor's şi Moody's. Companiile vizate au evitat, însă, măsuri punitive din partea autorităţilor de reglementare şi au respins procesele private. Afacerile agenţiilor de rating şi-au revenit odată cu pieţele financiare.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite