Grecia, zguduită de sinuciderea unui bătrân

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sinuciderea unui farmacist pensionar la Atena, în faţa Parlamentului, a declanşat reacţii în lanţ. Mii de greci au protestat violent miercuri seară, după ce vestea a făcut înconjurul lumii.

Dimitris Christoulas, de 77 de ani, s-a împuşcat în cap, spunând că vrea să moară demn, fără a fi nevoit să caute prin gunoaie, după ce guvernul i-a tăiat pensia. Sute de oameni au lăsat flori şi lumânări sub un chiparos, în memoria lui, ca şi mesaje scrise de mână. „Fie ca această moarte să fie ultima a unor cetăţeni nevinovaţi. Sper ca viitoarele victime să fie politicienii trădători", scria pe una din note.

Liderii politici, la atac

„Ridicaţi-vă, soarta lui va fi soarta noastră a tuturor", se putea citi pe un alt bilet. După câteva ore, în acelaşi loc, au izbucnit proteste violente. Poliţia a ripostat cu gaze lacrimogene după ce manifestanţii au început să arunce cu pietre şi cocteiluri Molotov spre Parlament. Majoritatea manifestanţilor însă, tăcuţi şi emoţionaţi, refuzau să vorbească presei dar unii strigau: „asasini".

„Nu e sinucidere, e o crimă comisă de stat", strigau unii dintre ei.  Mai multe studii au arătat în ultimele luni o multiplicare a depresiilor şi sinuciderilor în Grecia, unde criza economică a sărăcit populaţia. În aşteptarea alegerilor legislative de la începutul lui mai, drama a generat reacţii în clasa politică. „E tragic că unul dintre cetăţenii noştri şi-a pus capăt zilelor. În aceste momente dificile, noi, Guvern şi cetăţeni, trebuie să susţinem oamenii care se află în dificultate", a declarat premierul Lucas Papademos.

„Din nefericire nu e prima victimă, avem un nivel record de sinucideri. Trebuie să scoatem grecii din disperare", a declarat Antonis Samaras, liderul partidului conservator Noua Democraţie, care conduce în sondaje.

La rândul său, partidul comunist a cerut ca „vinovaţii de disperarea poporului să tacă în faţa rezultatelor abominabile ale crizei capitaliste". Evangelos Venizelos, liderul socialiştilor din Pasok, partid majoritar în Guvernul de coaliţie, a apreciat că aceste „comentarii politice nu îşi au locul după acest incident şocant". „Trebuie să reflectăm asupra situaţiei ţării şi să dăm dovadă de solidaritate", a spus el. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite