Grecia ar putea intra în faliment, în iulie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În timp ce liderii UE caută soluţii pentru păstrarea uniunii monetare, Grecia epuizează fondurile pe care le mai are la dispoziţie.

Guvernul de la Atena ar putea rămâne fără bani în iulie, la scurt timp după alegeri. În cel mai rău caz, Grecia ar putea opri temporar plata salariilor şi a pensiilor, ca şi importurile de combustibil, alimente şi medicamente, scrie „New York Times".

Oficialii, căutând soluţii disperate, au luat chiar în calcul folosirea fondurilor care sunt destinate pentru ajutarea băncilor. Liderii greci spun că, în ciuda ultimului ajutor extern, de 130 miliarde de euro, mai au nevoie de 1,7 miliarde, deoarece veniturile din taxe şi din alte surse potenţiale de venituri bugetare se împuţinează rapid.

Recesiunea şi tăierile de buget au făcut ca persoanele fizice şi companiile să aibă din ce în ce mai puţini bani pentru taxe - şi din ce în ce mai multe stimulente pentru a evita plata acestora.

Deficitul bugetar e din ce în ce mai mare şi aşa numita troică a organizaţiilor externe care împrumută Grecia (FMI, UE şi Banca Centrală Europeană) au reţinut un miliard de euro din ultima tranşă a împrumutului, adică tocmai banii destinaţi cheltuielilor guvernului grec, deoarece aşteaptă să vadă rezultatul alegerilor din 17 iunie, care vor decide dacă guvernul îşi va respecta angajamentele ce însoţesc împrumutul extern.

Dar, chiar şi dacă aceşti bani ar fi livraţi Greciei, va fi greu ca guvernul să facă toate plăţile necesare.

Această situaţie scoate în evidenţă realitatea dură care există şi în alte ţări ale eurozonei. Austeritatea prelungită face din ce în ce mai grea colectarea taxelor şi impozitelor, iar guvernele, precum cel al Greciei nu îşi pot recăpăta independenţa financiară.

Un element esenţial pentru revenirea economiei Greciei a fost colectarea de taxe de la populaţie, în rândul căreia a existat un grad mare de evazionism. Guvernul grec are de recuperat 45 miliarde de euro din taxe neplătite, potrivit oficialilor de la Atena, însă numai o parte din aceşti bani ar putea fi recuperaţi.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite