FOTOGALERIE Grecia, paralizată de greve şi de frică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zece mii de bugetari greci au ieşit din nou în stradă, la Atena, să-şi manifeste nemulţumirea faţă de măsurile de austeritate decise de guvern. Protestele au degenerat în confruntări dure cu poliţia.

Decizia guvernului elen de a trimite 30.000 de bugetari în şomaj tehnic şi de a reduce salariile funcţionarilor publici cu 40% a scos ieri cel puţin 10.000 de oameni în stradă la Atena. Greva din sectorul public a afectat transporturile aeriene, spitalele, tribunalele şi oficiile administrative. Şcolile şi muzeele şi-au închis şi ele porţile.

La proteste au participat anagajaţii postului de televiziune publică şi câteva sute de studenţi nemulţumiţi de recenta reformare a sistemului învăţământului superior, decisă de Executivul elen. „Gata, ajunge. Nu mai putem", au strigat demonstranţii adunaţi în Piaţa Syntagma din faţa Parlamentului şi în aşa-numita Piaţă a plângerii (Plateia Klafthmonos).

Spiritele s-au încins în momentul în care guvernanţii de la Atena au transmis că vor respecta întocmai planul de austeritate (însemnând disponibilizarea a 150.000 de salariaţi din sectorul public până în 2015), fără de care Grecia nu va primi a şasea tranşă a împrumutului extern, în valoare de opt miliarde de euro - pentru mulţi, singura şansă a ţării de a evita intrarea în incapacitate de plată.

Grupuri de demonstranţi s-au luat la bătaie cu forţele de ordine, care au ripostat cu gaze lacrimogene. Mai mulţi protestatari, despre care presa elenă susţine că sunt simpatizanţi ai stângii, au fost reţinuţi de poliţie.

Jurnaliştii, prinşi în mijlocul confruntărilor, au fost şi ei agresaţi   Foto: reuters

Jurnaliştii, prinşi în mijlocul confruntărilor, au fost şi ei agresaţi   Foto: reuters

Mai rău ca-n Bangladesh

Grevele grecilor, care anul trecut au provocat statului pagube de 11 miliarde de euro, şi teama finanţiştilor de intrarea în faliment a ţării încurajează observatorii externi să lanseze scenarii apocaliptice.

Numeroşi manifestanţi au fost reţinuţi de poliţie la Atena  Foto: reuters



Corespondentul cotidianului britanic „The Guardian" la Atena citează surse din guvernul elen care spun că austeritatea riscă să arunce Grecia în haos, unde „oamenii vor trăi mai rău ca în Bangladesh".

„Dacă Grecia intră în faliment, marea criză din Argentina va părea un fleac. În Grecia se va trăi mai rău ca-n Bangladesh. Oamenii vor ucide la drumul mare pentru un sandvici", au declarat surse oficiale de la Atena, pentru „The Guardian". Scenariile nu sunt total lipsite de temei. Ministrul grec de Finanţe, Evangelos Venizelos, tocmai a recunoscut că deficitul bugetar al ţării ar putea ajunge la sfârşitul anului la aproape 9% - cei mai pesimişti avansează şi un procent de 12% -, iar economia elenă se va contracta, estimează specialiştii, cu 5,5%. Din cauza numeroaselor firme care au dat faliment, rata şomajului a ajuns la 16 %.

Numeroşi manifestanţi au fost reţinuţi de poliţie la Atena  Foto: reuters

FOTOGALERIE Imagini şocante din timpul confruntărilor
Dă click pe fotografie pentru a vedea imaginea mărită



,,Plătiţi taxele la stat"

Oficialii de la Atena le-au cerut grecilor - dintre care două treimi se tem de falimentul statului - să-şi plătească taxele către stat, să nu încurajeze evaziunea fiscală. „Ne aşteaptă trei luni critice", a admis ministrul Venizelos. 

Miniştrii de Finanţe din zona euro iau din ce în ce mai serios în calcul tăierea datoriilor Greciei, singura soluţie de a salva ţara de la faliment. La întrunirea Eurogrup de miercuri s-a avansat diminuarea datoriilor elene cu 60%. Aceasta presupune un efort imens pentru bănci, mai ales pentru cele germane şi franceze, care au un grad ridicat de expunere pe piaţa elenă.

Berlinul, care potrivit presei germane se pregăteşte deja pentru scenariul cel mai rău, vrea să repună în vigoare o lege care permite intervenţia statului în salvarea băncilor.

Premierul grec ar vrea să demisioneze

Criza financiară este pe cale să provoace o criză politică extrem de periculoasă în Grecia. Prins între furia populaţiei, asaltată de tăieri de salarii şi noi taxe în ultimele 18 luni, premierul grec, Georgios Papandreu, le-ar fi spus apropiaţilor săi în două rânduri că se gândeşte la demisie, relatează „Financial Times".

Demisia sa nu ar face decât să alunge investitorii şi să grăbească temerile a două treimi dintre greci că statul intră în faliment, notează revista „Der Spiegel".

Biserica Greacă, ocolită de austeritate

Noua taxă imobiliară impusă de Guvernul de la Atena pentru a umple visteria statului nu se aplică şi proprietăţilor - mânăstiri, biserici şi internate - pe care le are Biserica Ortodoxă Greacă.

image
image
image

FOTOGALERIE Imagini şocante din timpul confruntărilor
Dă click pe fotografie pentru a vedea imaginea mărită



Atena scoate banii de la ciorap

Guvernul grec a anunţat că salariile şi pensiile vor fi plătite şi în luna noiembrie. Executivul va recurge la o rezervă de aur - asupra căreia a fost păstrată până acum discreţia - în valoare de 1,5 miliarde de euro. Potrivit ministrului elen de Finanţe, Evangelos Venizelos, este vorba de un fond de stabilitate financiară înfiinţat în 2008, la începutul primei crize. Anunţul acesta, care a surprins liderii din zona euro, vine la scurt timp după ce troica formată din Uniunea Europeană, Banca Centrală Europeană şi Fondul Monetar Internaţional a anunţat că amână cea de-a şasea tranşă de împrumut pentru Grecia cu încă o lună. Guvernanţii de la Atena avertizaseră iniţial că fără cele opt miliarde de euro statul nu va mai putea plăti salariile şi pensiile. 

Ce pot vinde grecii ca să scape de faliment

Ministrul german al Economiei, Philipp Rösler, se află astăzi la Atena. El este însoţit de o delegaţie de oameni de afaceri interesaţi de investiţii în Grecia. Privatizarea şi restructurarea marilor companii de stat se numără printre condiţiile impuse Guvernului de la Atena de creditorii externi. Deşi până acum nu au privatizat nicio companie de stat, grecii aflaţi la ananghie au o ofertă tentantă.

image
image
image

Guvernul elen a scos la mezat câteva insule mai mici   Foto: reuters



- Aeroportul „Hellinikon" din Atena, închis în 2004. Este situat la malul mării, la doar 16 kilometri depărtare de centrul capitalei elene.

- Loteria Elenă, Institutul de Meteorologie (OPAP) şi Banca Agricolă (ATE).

- Compania Căilor Ferate (Trainose) şi termocentralele din Salonic ar trebui şi ele privatizate.

- Guvernul de la Atena a anunţat şi privatizarea mai multor aeroporturi de mici dimensiuni situate pe insulele din marea Egee. La vânzare au fost scoase, teoretic, şi unităţi din cadrul porturilor Pireus şi Salonic.

- Circa 75.000 de vile şi terenuri sunt scoase la vânzare în vestul Greciei.

- De vânzare sunt şi insule, fostul sediu al postului de radio „Vocea Americii" şi o fostă bază americană, care se întinde pe o suprafaţă de 750.000 de metri pătraţi, pe insula Creta.

- Circa 55% din acţiunile noului aeroport de la Atena, „Eleftherios Venizelos". Sunt şi ele de vânzare. 40% din acţiuni sunt deja proprietatea unei mari companii care activează în domeniul construcţiilor.

- 17% din acţiunile companiei naţionale de electricitate elene (DEI) sunt de vânzare. Sindicatele din acest sector ameninţă cu proteste dacă acţiuni ale companiei ajung pe mâini străine.

Guvernul elen a scos la mezat câteva insule mai mici   Foto: reuters
În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite