Un fost ministru grec a fost arestat pentru spălare de bani şi acte de corupţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul ministru grec al Apărării Akis Tzohatzopoulos, suspectat de spălare de bani şi corupţie, a fost arestat, astăzi, la Atena, anunţă surse judiciare citate de AFP și Reuters.

Akis Tzohatzopoulos este primul politician grec cunoscut arestat într-un caz de corupție, relevă euractiv.com.

Dacă va fi găsit vinovat, acesta riscă o pedeapsă de până la 25 de ani de închisoare.

Televiziunile din Grecia au difuzat imagini în care fostul ministru al Apărării este luat de polițiști din luxoasa sa casă din centrul Atenei.

Ancheta care îl vizează pornește tocmai de la cumpărarea acestei vile.

Akis Tzohatzopoulos, în vârstă de 72 de ani, a negat că ar fi comis vreo ilegalitate.

Deși cazurile de corupție sunt la ordinea zilei în Grecia, în ultimii ani niciun politician nu a fost judecat sau condamnat, situație care a alimentat frustrarea populației.

Arestarea survine în contextul în care la 6 mai vor avea loc alegeri parlamentare anticipate. De altfel, în ultima perioadă autoritățile au reținut mai multe persoane suspectate de fraude, în încercarea de a câștiga de partea lor populația împovărată de măsurile de austeritate.

Akis Tzohatzopoulos a deţinut funcţia de ministru al Apărării în perioada 1996 - 2000, în Cabinetul condus de Costas Simitis, notează AFP.

În 1996 a fost la un pas de a ajunge premier, dar a pierdut alegerile interne pentru șefia partidului socialist PASOK.

În ultimii patru ani, Tzohatzopoulos a afirmat în mod repetat că nu a comis nicio ilegalitate în ceea ce privește achiziționarea casei sale din Atena și nici în cazul submarinelor cumpărate de Grecia de la germani.

În iulie 2011, Parlamentul grec s-a pronunţat în favoarea începerii urmăririi penale a fostului ministru, suspectat şi că a primit mită din partea companiei germane Ferrostaal, care ar fi urmărit să câștige contractul pentru vânzarea submarinelor.

Potrivit unor surse citate de presa din Grecia, suma pe care ar fi primit-o Tzohatzopoulos se ridică la 8 milioane de euro, banii fiind depuși la o bancă din Elveția.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite