Grecia, la mâna eurozonei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Miniştrii de finanţe din zona euro s-au întâlnit din nou, ieri şi astăzi, în Luxembrurg, în încercarea de a ajunge la un compromis privind un al doilea plan de ajutor pentru Grecia, în valoare de 60-100 de milioane de euro, de data aceasta cu implicarea sectorului privat.

Ei sunt, de asemenea, chemaţi să valideze eliberarea următoarei tranşe de credit pentru Atena, din cele 110 miliarde de euro convenite în mai 2010, în caz contrar ţara nu-şi va putea achita datoriile scadente în iulie. Această perspectivă plus divergenţele din sânul miniştrilor de Finanţe din zona euro au dus la creşterea volatilităţii pieţei în ultimele săptămâni şi au impulsionat prima de risc asociat pentru obligaţiunile greceşti, irlandeze şi portugheze. Nici măcar anunţul optimist de după întrevederea de vineri dintre liderii Franţei şi Germaniei, Nicolas Sarkozy şi, respectiv, Angela Merkel, nu a readus liniştea investitorilor.

Potrivit unui diplomat european cu rang înalt, „se va ajunge la un acord politic în ceea ce priveşte Grecia, la Luxemburg, dar acest acord nu va specifica şi modalităţile de implicare a creditorilor privaţi, lăsând acest aspect pentru următoarea reuniune, din 11 iulie. Potrivit revistei germane „Der Spiegel", ministrul german de Finanţe, Wolfgang Schäuble, ar putea propune o soluţie de compromis: să se permită Fondului European de Stabilitate Financiară să emită obligaţiuni în favoarea Greciei şi a băncilor greceşti. O altă soluţie discutată de miniştri a fost vărsarea mai multor tranşe din programul de ajutorare o singură dată, a mai indicat o sursă apropiată negocierilor. Această soluţie ar avea două avantaje: ar da o gură de aer Atenei şi ar asigura garanţii mai mari FMI pentru a debloca partea sa de 12 miliarde de dolari care urmează să fie plătită în luna iulie.

Situaţie tensionată la Atena

Până una-alta, situaţia rămâne tensionată în Grecia. Remanierea guvernamentală nu i-a calmat nici pe departe pe oameni, care au ieşit din nou să protesteze, sâmbătă, la Atena. Mii de sindicalişti au demonstrat în Piata Syntagma (Constituţiei), pentru a-şi exprima neîncrederea în schimbările anunţate de premier. Parlamentul grec urmează să se pronunţe print-un vot de încredere în guvern, iar opoziţia cere demisia Cabinetului Papandreu. Opoziţia insistă pentru renegocierea acordului cu UE şi FMI. În faţa unei asemenea situaţii, prim-ministrul a anunţat, ieri, că intenţionează să convoace un referendum, la toamnă, în care să ceară susţinerea populaţiei privind măsurile de austeritate.  

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite