Grecia: Stânga radicală, convocată pentru formarea unui nou guvern

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderul conservatorilor, Antonis Samaras, a anunțat că prima rundă de negocieri privind formarea unui nou guvern a eșuat. Astăzi, șeful Syriza (Coaliția stângii radicale), Alexis Tsipras, va fi convocat de preşedintele grec pentru a încerca să formeze un nou executiv. Va avea trei zile la dispoziție.

Antonis Samaras, președintele partidului Noua Democrație (dreapta), formațiune ce s-a clasat pe primul loc la alegerile legislative de la 6 mai, cu modestul scor de 18,85%, a declarat că s-a lovit de refuzul partidelor ce se opun măsurilor de austeritate de a participa la o coaliţie, transmit agențiile internaționale de presă.

Cum eforturile sale de a forma un nou executiv au eșuat, a venit rândul Coaliției stângii radicale (Syriza), clasată pe locul doi, cu 16,78%, să încerce.

Conform Constituţiei, preşedintele Greciei, Karolos Papoulias, dă un termen de trei zile partidului cu cele mai bune rezultate să formeze un Guvern. Dacă eşuează, al doilea partid după numărul de locuri din Parlament primește mandatul. Procedura se aplică până ce toate partidele parlamentare eşuează, după care au loc noi alegeri, trei săptămâni mai târziu.

Misiune imposibilă

„Am făcut ce am putut ca să obţin un rezultat, dar este imposibil", a declarat Samaras în cursul unui interviu televizat.

„I-am prezentat situaţia preşedintelui şi i-am restituit mandatul", a adăugat liderul conservator.

Samaras a fost refuzat de Syriza (Coaliţia stângii radicale), precum şi de micul partid DIMAR (Stânga Democrată), care a obținut 6,10% la alegeri. Partidul Comunist, care a întrunit 8,48% din voturi, şi cel al Grecilor Independenţi, care a obținut 10,6%, nu au acceptat să îl întâlnească.

Partidul socialiștilor, PASOK, clasat pe locul al treilea în alegeri (13,18%) și participant la coaliţia actuală, a acceptat să coopereze cu condiţia ca restul partidelor de stânga să fie de acord.

Trei zile la dispoziție

Şeful Syriza, Alexis Tsipras, va fi convocat de preşedintele Papoulias astăzi, la ora 14.00, şi va dispune de trei zile pentru a forma un guvern.

Tsipras, care a declarat în seara alegerilor că denunță acordurile cu Uniunea Europeană și Fondul Monetar Internațional, a subliniat că va încerca să alcătuiască o coaliţie de stânga cu scopul de a respinge „măsurile barbare" legate de acordul pentru rambursarea datoriilor.

„Vom epuiza toate posibilităţile de a încheia un acord, prioritar cu forţele de stânga", a declarat el ieri.

Partidele care se opun măsurilor de austeritate dispun de 151 de locuri în Parlamentul de la Atena, celelalte 149 revenind partidelor istorice Noua Democrație și PASOK.

Totuși, șansele de a se ajunge la o înțelegere sunt foarte mici. Pe de altă parte, analiștii politici atrag atenția că dacă se vor organiza noi alegeri, rezultatele nu vor suferi modificări majore.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite