Grecia: Mici șanse pentru formarea unui guvern

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderul PASOK, Evanghelos Venizelos, se va întâlni cu șeful conservatorilor, Antonis Samaras, pentru a purta negocieri pentru formarea unui guvern de uniune națională. Discuțiile au loc în contextul în care formațiunea Dimar (stânga) și-a dat acordul de principiu pentru a participa la guvernare.

Evanghelos Venizelos este al treilea lider politic care încearcă să formeze o coaliție de guvernare, după alegerile legislative ce au avut loc la 6 mai.

Nicio formațiune politică nu a reușit să obțină majoritatea la scrutinul parlamentar de săptămâna trecută.

Noua Democrație, formațiune de dreapta condusă de Antonis Samaras, s-a clasat pe primul loc, însă scorul a fost modest: 18,85%. A doua clasată a fost Coaliția stângii radicale (Syriza), cu 16,78%, iar pe locul trei s-a situat PASOK - 13,18%.

Cum nici Samaras și nici liderul Syriza, Alexis Tsipras, nu au reușit să formeze o coaliție de guvernare, președintele Greciei l-a mandatat pe liderul PASOK să încerce.

PASOK și Noua Democrație (ND), partide istorice care susțin măsurile de austeritate cerute de Uniunea Europeană și de Fondul Monetar Internațional, au 149 dintre cele 300 de locuri din Parlament, în condițiile în care ND a mai primit 50 de locuri pentru că s-a clasat prima.

Dimar (stânga democrată) are 19 locuri în forul legislativ, iar dacă Venizelos va reuși să convingă acest partid să intre la guvernare, se poate forma o coaliție.

Fotis Kouvelis, liderul Dimar, s-a pronunțat în favoarea unui „guvern de salvare naţională cu un amplu sprijin parlamentar", compus din personalități. Misiunea guvernului va fi, potrivit lui, „menținerea țării în zona euro".

Venizelos și Kouvelis au afirmat că au căzut de acord asupra necesităţii revizuirii memorandumului şi a foii de parcurs convenite cu UE şi FMI în schimbul ajutorului financiar.

Totuși, analiștii sunt sceptici cu privire la șansele de reușită. Asta pentru că unii membri ai Dimar nici nu vor să audă de posibilitatea de a intra la guvernare, relevă Reuters.

Dacă negocierile inițiate de Venizelos vor eșua, preşedintele Carolos Papoulias îi va convoca pe liderii celor şapte partide parlamentare pentru a le cere să formeze un guvern de uniune naţională, măsură prin care s-ar evita organizarea unor noi alegeri legislative.

În cazul în care se va ajunge la un nou scrutin, pe primul loc s-ar situa Syriza. Potrivit unui sondaj recent, citat de BBC, Coaliția stângii radicale ar obține 28% din voturi, cu peste 11 procente mai mult față de scorul obținut la 6 mai.

Pe locul doi s-ar clasa Noua Democrație, cu 20,3% din sufragii, iar PASOK ar ocupa locul trei, cu 12,6% din voturi.

În această situație, Syriza ar deține 128 de locuri în Parlament, Noua Democrație ar avea 57, iar PASOK, 36.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite