Grecia: Economistul Yannis Stournaras a fost numit ministru de Finanţe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Economistul Yannis Stournaras, în vârstă de 55 de ani, ministru interimar al Dezvoltării, a fost numit marţi la conducerea Ministerului Finanţelor, transmite AFP.

„Yannis Stournaras, profesor de economie la Universitatea din Atena şi director al Centrului de cercetare al patronatului grec, este numit ministru de Finanţe", se arată într-un comunicat transmis de biroul de presă al premierului Antonis Samaras.

Stournaras, apropiat al taberei conservatoare, a fost preşedintele Băncii comerciale greceşti (Emporiki bank) între 2000 şi 2004, înainte de cumpărarea acesteia de către grupul francez Crédit Agricole.

Numirea sa la Finanțe vine după ce Vassilis Rapanos, desemnat iniţial pentru acest portofoliu, a renunţat la asumarea mandatului, invocând motive de sănătate.

La începutul acestei luni, într-un interviu acordat Mediafax, Yannis Stournaras declara că sistemul fiscal din Grecia trebuie reorganizat.

„În ultimii doi ani, au fost depuse eforturi enorme pentru reducerea deficitului (bugetar - n.r.), au fost realizate ajustări importante în acest sens. Singurul lucru care rămâne de făcut acum este să reorganizăm sistemul fiscal. Există încă evaziune fiscală, sunt foarte multe persoane în Grecia care nu plătesc taxe", a spus Stournaras.

De asemenea, Stournaras a afirmat că toată lumea a avut de suferit din cauza crizei, inclusiv politicienii. „Şi eu plătesc taxe mai mari, mi s-a redus salariul, dar sunt alţi oameni care suferă mai mult. Am tăiat din cheltuieli, ne-am schimbat maşinile. Eu conduceam un Audi înainte, acum merg cu un Golf. Sper să nu fiu nevoit să-mi iau un cal data viitoare", a afirmat acesta.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite