Grecia: criza naşte extremism

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O grupare necunoscută până acum, clasată ca anarhistă de către poliţia greacă, a revendicat trei atentate incendiare, fără victime, împotriva birourilor politice ale unui număr de doi miniştri şi unui deputat socialist, relatează AFP.

Într-un text postat pe site-ul alternativ de informaţii Indymedia, "organizaţia Toleranţă Zero" îndeamnă grecii "să termine sistemul", al căui eşec este atestat, în opinia grupării, atât de actuala criză economică şi politică, cât şi de "ocuparea ţării de către o troikă", delegaţia tripartită a creditorilor privaţi, Uniunii Europene (UE) şi Fondului Monetar Internaţional (FMI).

Invocând în preambul un citat din Victor Hugo care îndeamnă popoarele europene să "eradicheze mizeria", debarasându-se de "toate parazitismele", gruparea pledează pentru "greva generală, (mişcările de) ocupare, confruntări (...) şi autoorganizare în cartiere şi la locurile de muncă".

În acelaşi text, organizaţia revendică trei atentate, unul pe 14 noiembrie, care a avariat biroul politic ale adjunctului ministrului pentru Afaceri Europene Mariliza Xenoyannakopoulos, şi două pe 13 decembrie, care au avariat birourile politice ale ministrului Justiţiei Miltiadis Papaioannou şi socialistei Vasso Papandreou.

Dispozitive explozive incendiare cu declanşatoare cu gaz au fost depuse în cursul nopţii în faţa birorilor vizate, urmând un mod de operare adoptat de grupări care fac parte, potrivit poliţiei greceşti, din rândul numeroaselor organizaţii anarhiste extremiste.

Foarte frecvente în ultimii ani, acţiunile de acest tip s-au mai împuţinat după arestarea a 15 presupuşi membri ai organizaţiei Conspiraţia Celuleor de Foc, considerată conducătoarea acestui grup de mişcări. Atacurile de pe 13 decembrie au fost comise cu o zi înainte de procesul a patru dintre suspecţi.

De asemenea, "Toleranţă Zero" îşi exprimă solidaritatea cu această grupare, dar şi cu organizaţia Lupta Revoluţionară, considerată "teroristă" de către Statele Unite şi UE, opt presupuşi membri ai acesteia fiind judecaţi, în prezent, pentru comiterea a aproximativ 15 atentate din 2003 şi până în prezent, în numele unei ideologii de extremă stânga, dar în care nu a fost ucisă nicio persoană.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite